Oferir una sortida laboral als mataronins i mataronines aturats de llarga durada i majors de 45 anys. Aquest és l'objectiu del 'Contracte Mataró', una mesura de xoc per a disminuir de la desocupació a la capital del Maresme. Es tracta d'un model de contracte, consensuat per l'Ajuntament, els sindicats i el sector empresarial, dirigit especialment a un col·lectiu en situació límit, que a la capital del Maresme està integrat per unes 7000 persones. El contracte és d'un any de durada, de 20 hores a la setmana més 10 de formació, a raó de 7.000 euros anuals bruts repartits en 14 pagues. La iniciativa ha sorgit del Consell Econòmic i Social de Mataró, integrat per l'administració i el món empresarial i sindical. El 'Contracte Mataró' és un model pioner al país, que posa en valor la concertació per fer front a la crisi i a l'atur, segons han destacat els seus promotors.
Mataró té registrades 14.882 persones sense feina, segons dades del mes d’abril, xifra que suposa una taxa de desocupats del 22,52%. Prop de 7.000 d’aquests aturats són majors de 45 anys i "de llarga durada" -segons el criteri del Servei d'Ocupació de Catalunya, són aquelles persones que acumulen més de 12 mesos inscrits a l'INEM. Molts d'ells han deixat de rebre la prestació d’atur i tan sols tenen dret a la renda mínima d’inserció. Aquest col·lectiu, a més, actualment té barrat l’accés al món laboral, davant la incapacitat del teixit empresarial de generar ocupació a causa de la crisi econòmica. El ‘Contracte Mataró’ neix precisament per facilitar que les empreses puguin contractar persones aturades d’aquest perfil. “Volem acabar amb l’estigma que, amb 45 anys, si surts del mercat laboral ja no hi tornes”, ha explicat aquest dimarts l’alcalde, Joan Mora, durant la presentació de la iniciativa. L’han acompanyat Lluís Torrents, representant de UGT, Gonzalo Plata, de CCOO, Roser Moré, de la FAGEM, i Xavier Castellví, de la PIMEC. Tots aquests organismes formen part del Consell Econòmic i Social.
El ‘Contracte Mataró’ no es presenta com una alternativa a les modalitats de contractació vigents, sinó com un pla de xoc per fer front a la situació d’emergència que travessen els aturats de llarga durada a la ciutat. “El contracte no és una meravella” ha reconegut Torrents, “però està pensat per a un col·lectiu que necessita urgentment treballar i tenir ingressos quan no hi ha feina”. Des de CCOO, Gonzalo Plata ha assegurat que “ningú pot viure molt de temps” amb salaris com el que s’ofereix en aquest contracte, malgrat que el justifica perquè “ens dirigim a gent que no tan sols ha perdut la feina, sinó el pal de paller de la seva vida”. Des del sector empresarial, Roser Moré ha defensat que per a les persones aturades "és molt més digne treballar i adquirir experiència que no pas estar cobrant un subsidi”.
Les condicions del contracte
Quines són les condicions que s’han acordat? Els contractes tan sols es podran celebrar amb treballadors i treballadores inscrits a Mataró com a demandants d’ocupació de llarga durada i majors de 44 anys, amb empreses de Mataró o del Maresme, que no hagin acomiadat a ningú de manera improcedent en els darrers sis mesos. Són contractes d’obra i servei, amb la durada d’un any i improrrogables seguint aquest model. Compten amb una jornada de 30 hores setmanals, 20 de les quals de treball efectiu i les 10 restants d’activitat formativa. Aquesta formació, que vol facilitar el coneixement i la reincorporació al mercat de treball del contractat, serà responsabilitat de l’Ajuntament, la podrà impartir el mateix consistori o l’empresa contractant i no estarà relacionada obligatòriament amb l’activitat desenvolupada en el lloc de treball. La retribució, de 7000 euros en 14 pagues, no podrà ser inferior a l’establert en el conveni col·lectiu corresponent. Les empreses poden contractar treballadors sota aquesta modalitat des d’aquest mes de maig i fins al 30 d’abril de 2014.
El valor de la concertació
“Hem d’anar tots junts, empresaris i treballadors, perquè sinó no ens en sortirem”, ha dit Joan Mora. Els agents implicats han reconegut que no ha estat fàcil acordar tots els punts que estableix el contracte, però consideren que aquest acord és precisament el que li dóna força i validesa. “Els empresaris ho veuran amb més bons ulls si són les pròpies organitzacions empresarials qui avalen aquest model”, ha argumentat Gonzalo Plata, qui considera que cal “recuperar la concertació com a via per sortir de la crisi”. Torrents ha valorat la capacitat dels treballadors de cdir i arribar a un acord, malgrat “l’enuig que senten en ser víctimes d’una situació que no han provocat”. Des de la PIMEC, Castellví ha afirmat que “sovint les coses no van tan ràpid com hom voldria” però que l’acord entre les diferents parts és “molt positiu”. “7000 euros per a segons quins empresaris pot ser una despesa no massa important”, ha afegit. Ningú s’ha atrevit a pronosticar el nombre de contractacions que es donaran amb aquest nou model. Roser Moré, de la FAGEM, ha reconegut que no s’espera que aquesta xifra sigui molt elevada a curt termini. “Hem de tocar de peus a terra, la situació de crisi és molt forta”, ha dit.
-
Comentaris