Juan Carlos Jerez Antequera parla sobre els impostos
Juan Carlos Jerez Antequera parla sobre els impostos

Impostos: per què i per a què?

Article d'opinió sobre els impostos de Juan Carlos Jerez Antequera, 1r tinent d’alcalde i Regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat de l'Ajuntament de Mataró

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, l’Ajuntament de Mataró ha destinat més de 2 milions d’euros a majors despeses derivades de la lluita contra la Covid-19; hem posat 3,5 milions a disposició de la Taula de reconstrucció social i econòmica; hem fet mesures de compensació per activitats que s’han vist afectades per restriccions o tancaments (terrasses, parades de mercats no sedentaris o brossa comercial), i hem habilitat noves ajudes (descomptes lloguers habitatges i locals municipals, microcrèdits ERTO). Per altra banda, han caigut els ingressos com a conseqüència del confinament i tancament d’activitats.

Les previsions per a 2021 indiquen que els efectes de la pandèmia sobre l’economia i sobre la ciutadania seran presents durant un temps, potser anys. Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament continuarà combatent la crisi sanitària, recolzant polítiques de reactivació econòmica i ajudant a l’emergència social. I per això necessitem finançament. Finançament que bàsicament ha de provenir de la capacitat fiscal pròpia (tributs) i de les transferències d’altres administracions (Generalitat, Diputació, Estat, Unió Europea).

A data d’avui no s’han concretat ajuts d’altres administracions per pal·liar la major despesa i els menors ingressos dels ajuntaments. A data d’avui tampoc no s’ha concretat en què consistiran els ajuts a la reconstrucció. És per això que, encara que sigui impopular, el Govern municipal considera necessari incrementar el principal tribut: l’IBI, que és el destinat a mantenir els principals serveis.

L’any passat vàrem publicar per primer cop un Observatori Fiscal de Mataró on es veu quina és la pressió fiscal i les comparatives amb altres ciutats. La proposta per a 2021 situarà el gravamen de l’IBI residencial en un 0,595, encara per sota de la meitat del recorregut fiscal de l’impost (0,615) i per sota de municipis de similars com Badalona, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet o Reus. Amb aquest increment, que considerem moderat, el rebut mig residencial pujarà 28 € anuals (poc més de 2 € mensuals).

Pel que fa a la taxa de la brossa domiciliària, en 2021 tindrem un nou i millor contracte. Durant els darrers anys ha estat un clamor popular la necessitat de millorar el servei. El major cost del servei comportarà un increment de la taxa entre 18 i 22 euros anuals (menys de 2 € mensuals).

Per pagar els impostos, hem previst com ajudar a les rendes més baixes, ja siguin jubilats, pensionistes, persones en atur o sotmeses a ERTO amb ajudes que arriben a cobrir fins a la meitat del rebut de la brossa i fins a 250 € com a ajut a l’habitatge. També s’amplien els ajuts a les famílies nombroses i monoparentals.

Amb l’increment d’ingressos per IBI podrem destinar més recursos al Fons de contingència per despeses relacionades amb la lluita contra la pandèmia; més recursos per al Fons d’ajuts i subvencions fiscals; i més recursos per a la Taula de reconstrucció social i econòmica de Mataró.

No fer res abocaria a l’empitjorament de la situació de determinats serveis com la neteja, la seguretat, o el transport, frustrant els compromisos de millora.

Reconeixem que demanem un cert esforç i ens comprometem a que es percebi. L’esforç per la reconstrucció l’estem fent junts i junts hem de vetllar pel futur de la ciutat.

Arxivat a:

Comentaris (3)

Aurora Fa 9 mesos
Como siempre los ciudadanos,señores del ayuntamiento bajada de sueldos todos sin distinción,los ciudadanos estamos ahorcados en impuestos,siendo mileuristas ustedes No pueden decir lo mismo,predicar con el ejemplo
Montse Fa 9 mesos
Jo vaig ser víctima de genere i tinc una menor. El meu problema es que tinc un cáncer i un deshauci amb llançament el Febrer i no trobo cap porta oberta que hem pugui asesora. Jo tinc reconeguda la minusvalía per malaltia del 65%. I BENESTAR SOCIAL no fa fer res. Es a dir l'A Social m'ha enganyat
ciutadana Fa 9 mesos
I de l'estalvi de la despesa de no celebració de les Santes entre altres no diu res aquest senyor. I està clar que la gent que és la que paga generalment els impostos i sense ser ni tant sols de classe mitjana ha de pagar als demés i aquest any encara més. Tenen una barra!!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive