Julian Horrillo
Julian Horrillo

La importància de l’enginyeria en el futur post-Covid

Julián Horrillo, director dels Estudis Industrials de l'ESUPT del TecnoCampus, reflexiona sobre la improtància de la recuperació del sector industrial a Mataró

Són evidents les conseqüències negatives de la Covid-19 sobre l’economia europea, encara que l’impacte de la pandèmia ha estat heterogeni, complex i marcadament territorial. Tal i com apunten diferents experts i la pròpia Comissió de la UE, aquest impacte ha estat clarament més significatiu en economies de serveis poc intensius en coneixement (el turisme és el cas paradigmàtic). Per contra, economies amb un sector industrial fort i basat en la R+D+i han mostrat més resiliència davant els efectes de la pandèmia de la Covid-19. Sembla sensat pensar que el creixement d’un sector industrial fonamentat en la recerca i la innovació pot resultar determinant en l’estabilitat econòmica del futur. Però no hem d’oblidar que el sector industrial s’enfronta a un repte important com és el de la seva transformació digital, procés central del que s’anomena Indústria 4.0 o quarta revolució industrial. En aquest procés, la tecnologia és un element central que fa possibles models de fabricació intel·ligent i d’alt valor, amb importants necessitats de connectivitat i de gestió de grans volums d’informació. 

Així, el full de ruta tecnològic de la fàbrica intel·ligent ha de combinar, entre d'altres: sistemes ciberfísics (CPS), Internet de les coses (IOT), comunicacions segures, cloud computing i solucions de big data, a més de les noves tecnologies de la producció com la impressió 3D i la robòtica col·laborativa, i altres tecnologies relacionades amb la realitat augmentada, la síntesis i el reconeixement de veu i la realitat virtual. En el desenvolupament i gestió d’aquest nou model industrial serà cada cop més important el paper de l’enginyeria industrial per a la innovació, el creixement econòmic i la competitivitat global. Però tot i la importància estratègica futura dels estudis d’enginyeria, són dels menys demandats pels estudiants, i per tant calen polítiques públiques per a trobar la manera de revertir aquesta situació. 

DSC 2390

L'enginyeria serà clau en el futur post-covid

En la línia d’adaptar el perfil competencial de l’enginyeria a les noves necessitats del sector industrial, des del TecnoCampus hem incorporat a les enginyeries de l’àmbit industrial que s’imparteixen a l’Escola Superior Politècnica (ESUPT) una menció en Fabricació Intel·ligent en la Indústria 4.0. L’ESUPT imparteix tres graus d’enginyeria industrial claus per a la Indústria 4.0: Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Enginyeria Mecànica i Enginyeria d’Organització Industrial. Una innovació docent destacable és la participació d’empreses en la impartició de les assignatures de la menció, el que anomenem partners 4.0, amb l’objectiu d’apropar dues realitats malauradament llunyanes: universitat i empresa. Amb aquesta menció, d’orientació clarament professionalitzadora, que hem començat a desplegar aquest curs, esperem singularitzar el perfil competencial dels enginyers del TecnoCampus per a donar resposta als reptes del nou model industrial digital del nostre territori.

Potser, aquesta crisi és l’oportunitat per a la recuperació de la importància del sector industrial a la ciutat de Mataró i la seva àrea d’influència. Disposem d’infraestructures estratègiques com ara el TecnoCampus i el futur parc d’economia circular, comencem a formar els enginyers del futur i disposem d’una oferta de formació professional industrial de molta qualitat. Només ens cal millorar i enfortir les relacions universitat-empresa, defugir solucions amb resultats a curt termini però de baix valor afegit, fomentar l’emprenedoria industrial i el creixement de les empreses, definir un full de ruta clar i realista, i trobar els recursos per a la seva execució. El programa Next Generation EU aprovat el 21 de juliol de 2020 pel Consell Europeu hauria ser un instrument a considerar. 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive