El treball 'Secrets amagats en un pergamí. Transcripció, traducció i anàlisi d'un manuscrit inèdit del s. XVI' de Iman Abbassi Tahiri, alumne de l’Institut Guindàvols de Lleida, ha estat el guanyador del 19è Premi Terenci Thos i Codina. La Sala d´Actes del Col·legi d’Advocats de Mataró va acollir dimarts 2 l’acte de lliurament del 19è premi Terenci Thos i Codina de treballs de recerca de batxillerat corresponents al curs 2022-2023. Uns premis que convoca l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró.
Segons la valoració del jurat, “es tracta d’un treball d’un alt valor per la dificultat que li ha suposat a l’autora d’endinsar-se amb prou solidesa en un àmbit de coneixement que no acostuma a donar-se en l’alumnat de batxillerat, el llatí medieval o la paleografia, per exemple. El resultat de la recerca és excel·lent: transcriu i tradueix del llatí medieval al català un text antic i inèdit escrit en un pergamí. Esbrina la procedència, l’autoria i el context del document i n’analitza el contingut per, finalment, exposar les conclusions amb solvència”.
Els altres treballs finalistes han estat La Lleva del Biberó La guerra dels nostres besavis de Jana Aubanell Martín, alumna de l’Institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar i La Guerra Civil Espanyola en deu municipis de l’Alt Maresme de Clàudia Gil Calderón, també alumna de l’Institut Ramon Turró i Darder.
En aquesta edició dels premis s’han lliurat dos accèssits. Un a l’alumna Carla Sánchez Herrera, alumne de l’IES Thos i Codina de Mataró amb el treball Testimonis de Mauthausen: No els deixem caure en l’oblit i un altre per a Javier Páez Jiménez, alumne de l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, amb el treball Descobteix(-te,) Cerdanyola!
El plaer de la recerca històrica
L’acte de lliurament dels premis ha estat presidit per la Degana de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Mataró, Maria Pastor Santana, qui ha destacat que “l’objectiu dels premis Thos i Codina és fomentar en els alumnes el plaer de la recerca històrica i potenciar l’aparició de nous valors. Una missió que cada edició ens demostra que aconseguim abastament ja que la qualitat dels treballs és molt potent”.
Jaume Vellvehí, President del Grup d'Història del Casal; M. Àngels Jubany, historiadora i docent i Miquel Àngel Vadell, Regidor d'Urbanisme, Educació i Formació Professional de l'Ajuntament de Mataró, també han estat presents a la taula presidencial.
Comentaris