Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.
Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

L'ICS defensa que en cap moment s'ha desatès els pacients dels CAP de Mataró

L'Institut Català de la Salut respon als metges de capçalera que critiquen la situació actual, recordant que ha contractat 27 nous professionals i invertit 1,7 milions d'euros extra a Mataró

Diversos metges de capçalera de Mataró han aixecat la veu pels problemes que pateix l'atenció primària a la ciutat arran de la pandèmia. Un problema que es repeteix al conjunt del país i que es tradueix en manca d'efectius i problemes organitzatius per poder atendre les demandes de la ciutadania. Massa poca atenció presencial, traves en l'accessibilitat al metge de família, línies telefòniques i e-consultes saturades... Tot un seguit de qüestions als que respon l'Institut Català de la Salut, que defensa que no s'ha desatès els pacients i que s'han destinat recursos per fer front a la situació actual. En concret, 1,7 milions d'euros extra i 27 nous professionals a Mataró.

Des de la direcció del Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme de l’ICS constaten que a partir del moment que ho ha permès la situació epidemiològica de la COVID-19, s’ha anat recuperant l’activitat presencial en els equips d’atenció primària, mantenint la resta de canals d’atenció telemàtica amb el pacient per aquells processos en què està indicat (telefònica, e-consulta, videotrucada). "La COVID-19 ha obligat a fer canvis en les visites presencials, però el seguiment dels pacients no s’ha deixat de fer, s’ha mantingut per altres canals" asseguren. A més, assenyalen que en molts casos s’està fent un seguiment proactiu, per detectar els pacients amb els que fa més temps que no es té contacte, per poder revisar el seu estat de salut.

Els doctors consultats per Capgros.com apunten que el pacient té manca d'accessibilitat al seu metge ja que no pot demanar cita directament i tots els filtres establerts ho dificulten, i això genera queixes constants per part de la ciutadania. La necessitat d’atenció del pacient, segons l'ICS, és valorada per tal de donar-li "la visita més adequada en funció del seu problema de salut, en el temps adequat i per part del professional més adequat, que no és sempre el seu metge o metgessa de família". En moltes ocasions, si es tracta de pacients crònics, és la infermera qui porta habitualment el seu control i seguiment. "Aquesta valoració ens permet també donar resolució a moltes demandes que requereixen un procés administratiu, com ara un informe, pla de medicació, cita, programació de prova,etc, que es pot realitzar sense desplaçament del pacient, millorant l’eficiència del procés i la seguretat", afegeixen.  

El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto:R. Gallofré

El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto: R. Gallofré

Davant la queixa que expressen els doctors de l'excés d'e-consultes i la impossibilitat de gestionar-les, el Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme de l’ICS respon que sí que hi ha un espai de temps reservat a l’agenda dels professionals perquè gestionin i donin resposta a aquestes consultes online. "El temps habitual reservat per aquest tipus d’activitat està entre els 6 i els 10 minuts per visita", afirmen. Recentment s’han incorporat algunes millores que fan que el sistema permeti prioritzar les e-consultes per motiu; per tant, les consultes urgents són ateses abans que les no urgents. Pel que fa a les consultes telefòniques, que també generen neguit entre els professionals, l'ICS constata que també hi ha un temps a l’agenda reservat per aquest tipus de visita, que oscil·la entre els 5 i els 10 minuts per visita. "En els casos en que la visita telefònica no resol la necessitat de salut del pacient, els professionals citen el pacient a una visita presencial", asseguren. 

De cara a reforçar l'atenció primària tots els professionals  coincideixen en demanar un augment de plantilles, però asseguren que aquest s'ha produït sobretot a personal administratiu, però no a infermeria i metges. En aquest sentit, es queixen que costa molt trobar professionals que es vulguin dedicar a la medicina de capçalera, que no hi ha manera de cobrir les baixes (moltes amb doblatges de metges procedents d'altres CAP, però a la llarga insostenible). L'ICS constata, però, que "s’ha incrementat la dotació per a totes les categories professionals, no només per a personal administratiu". El pla d’enfortiment i transformació de l’Atenció Primària desplegat pel departament de Salut ha permès contractar 27 professionals a Mataró: 4,5 gestors COVID, 4,5 referents Salut i Escola, 2 tècnics en cures auxiliars d’infermeria, 4 administratius, 8 infermeres, 4 metges. Amb una assignació total fins al 2022 d'1,7 milions d’euros

El personal sanitari de l'atenció primària també lamenta que els ànims de les plantilles són baixos, l’esgotament és molt gran després d’un any de pandèmia i no veuen una sortida a curt termini a la situació actual, i que malgrat les vacunacions segueixen havent-hi moltes baixes que no es cobreixen. Des de Salut responen que tant la mortalitat de la gent gran com les baixes dels professionals per COVID-19 han disminuït radicalment a partir de la vacunació. "És cert que hi ha un cansament dels professionals a causa de l’esforç realitzat durant tot aquest llarg any per fer front a la situació de pandèmia. Però, en el moment actual, tant la situació epidemiològica com la progressió de la vacunació ens fan veure amb esperança el futur", conclouen.

Comentaris (12)

Audrey Fa 1 any
Els metges diuen la veritat que hem d’anar on anar a metges privats on anar als nostres països europeus que sempre han deixat atendre els metges Pacients que tenen festes a casa on necessitem un seguiment mèdic i psicològic Espanya no ha pogut garantir la cara a cara amb els nostres metges de Ciutat del Cap
Juan Fa 1 any
Yo soy de Rocafonda. Mi doctora esta visitando por privado. He tenido y tengo un problema de cadera, y han pasado de mi. Como pretenden solucionar nuestro problema por teléfono. Mi doctora esta la encuentras por interner y si llamo por lo privado si me puede visitar. Que pasa el virus por privado no se contagia o que. Se quieren cargar la seguridad social, y aprovechan todad las oportunidades, para que nos cansemos y contratemos mutuas.
Montserrat Fa 1 any
Portem masses anys de corrupció dins el sistema sanitari del Maresme. Sobretot pel que fa a la gestió de l'Hospital de Mataró. Menys rescats i més mà dura.
Maria Fa 1 any
La solució és fàcil: quan els que "manen" canvïin una setmana la cadira del seu despatx per la d'un metge de família del CAP, llavors podran sentir en primera persona la realitat que s'hi viu allà. I només llavors començaran a trobar-hi les solucions.
Maria Fa 1 any
Deixeu-vos de xifres i escolteu els grans PROFESSIONALS que están AL PEU DEL CANÓ i els PACIENTS i feu el favor d'ATENDRE JA LES GRANS NECESSITATS de TOTS.
jordi Fa 1 any
Al mes de gener del 2020 tenia hora amb el otorrino per la revisió anual del càncer de corda vocal que vaig patir. em veren dir que no em podrien atendre per qüestions de la COVID i que ja em trucarien més endavant per la nova visita, no hi sabut res més, per tant igual que jo moltes persones podem patir un rebrot de les malalties que hem tingut sense la atenció necessària. quan es reprendran aquestes visites pendents ???
Carme Fa 1 any
Es vergonyós el que ha passat i el que encara passa; no atenen el telèfon i la veu gravada de la centraleta diu que no vagis al cap sense cita.. la sensació de desprotecció per al pacient és colpidora. No crec que tots els metges del cap estiguin destinats al COVID, que fan? On son? Per ultim no tot ha de ser la pandemia els altres pacients tenim dret i necessitat de ser atesos. Que no diguin mes mentides
Luis Rodriguez Fa 1 any
Si us fixeu del 27 contractats, NOMÉS 12 son SANITARIS, 8 infermeres i 4 metges. Els temps per les visites insuficients, les centraletes telefoniques col.lapsades. I els sanitaris fins els collons de trencar-se les banyes, i que al sortir del CAP veure la gent sense mascareta. Aixi la pandemia no s'acabara mai.
Juan Fa 1 any
Costa molt entendre que et mediquin per tlf, despres de dues hores intentat que agafin la llamada, la situació es dificil, però la incompetencia es evident.
Jordi Fa 1 any
Al gener del 2020 jo tenia visita de control anual per el càncer de corda vocal que vaig patir. Sem va trucar per posposar la dient que ja m avisarien. A hores d’ara seguici esperant.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive