L’Hospital de Mataró ja ha rebut les vacunes de Moderna, que es comencen a aplicar aquest mateix diumenge, dia 17, a professionals sanitaris. Una bona noticia que arriba després que, segons el Comitè d’Empresa i diversos treballadors, les previsions de vacunació amb Pfizer es quedessin curtes respecte el que estava previst. “Ens hem vacunat uns 325 professionals, tot i que la idea és que n’arribessin moltes més i molts companys han hagut de sortir de la llista prevista”, relaten des del comitè. Des de l’Hospital de Mataró confirmen que les dosis de Moderna ja s’apliquen. Això hauria d’ajudar a cobrir a professionals de primera línia (Unitat Covid, UCI, urgències) que encara no estaven vacunats.
La situació actualment a l’Hospital de Mataró és delicada. Els casos de Covid-19 s’han triplicat en els últims 15 dies i això està tensionant espais com els d’urgències. “Si teníem uns 50 pacients, ara en són més de 142 en un lloc amb capacitat per 14”, relaten els treballadors consultats, que afegeixen: “Cal anar més enllà dels números. El pacient Covid és molt complexe, necessita cures i una actuació ràpida, perquè poden estar estables però si empitjoren, tenen necessitats immediates”. En aquest sentit, recorden que són el mateix equip treballant ara que quan hi havia un tercç dels casos, i que la UCI es va omplint amb la càrrega que suposa pel personal.
És comparable al mes de març?
Des del Comitè de Treballadors expliquen que la situació és “totalment comparable” a la del mes de març, amb l’única diferència que “hem guanyat experiència en controlar aquest tipus de pacient, però la càrrega i el número de casos és totalment comparable”. Un exemple que posen: abans, com que no coneixen la malaltia, els pacients Covid es posaven en box separats i individuals. Cada infermera assumia quatre pacients. Ara, coneixent la malaltia, si hi ha dos positius es posen al mateix lloc, duplicant fins a vuit els pacients per a cada professional, fet que “augmenta la càrrega de treball amb pacients no estables, potser en situació semicrítica i tot el que suposa”.
Tot això, clar està, en un servei que mai tanca i que va rebent més pacients amb atenció immediata necessària i les dificultats que comporta. Per això, l’arribada de la vacuna Moderna i l’espera de la segona dosis de Pfizer, prevista a partir del 2 de febrer (21 dies després dels primers en rebre la primera dosi) són una bona notícia per un equip que seguirà amb una alta càrrega de feina, però podrà estar inmunitzat i tenir menys risc de contagi del que hi ha actualment a primera línia.
Comentaris (2)