Guirao en un moment de la seva intervenció
Guirao en un moment de la seva intervenció

J. Vives

Guirao insisteix en què Mataró no està en emergència per la sequera

Les restriccions podrien començar quan els embassaments que nodreixen la ciutat, que ara estan al 20%, baixessin fins al 5% de la seva capacitat

Mataró no està en situació d’emergència davant la sequera. La regidora de Medi Ambient, Quitèria Guirao, va tornar a llençar un missatge tranquil·litzador en el ple de dijous passat, dia 3, responent a les preguntes que li van fer els grups municipals del PP i la CUP sobre les mesures adoptades per fer front a la manca d’aigua. La situació no és tan "crítica com a Barcelona", va dir Guirao, qui tot i això reconeix "que tots estem ficats en el mateix vaixell i haurem de fer el possible perquè els embassaments baixin el mínim". "Això només es pot fer a través de l’estalvi", afegeix la regidora ecosocialista.

Actualment, Mataró necessita 22 milions de litres d’aigua potable per poder funcionar. Aquesta aigua s’obté en un 84% de la compra a l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), responsable de l’abastament d’aigua a la comarca. La Generalitat activa diversos escenaris de sequera en funció de les reserves d’aigua als embassaments, i a partir d’aquí s’estableix quina serà la dotació d’aigua als diferents municipis per habitant i dia. En la situació actual d’excepcionalitat II, en la qual els embassaments estan al 20% de la seva capacitat, l’ATLL pot subministrar a la ciutat un total de 230 litres/habitant/dia, per sobre de l’aportació que necessita la xarxa de distribució local, que és de 180 l/h/d per poder donar servei a llars, indústries, agricultura i serveis públics. El nivell dels embassaments hauria d’arribar al 10% per què l’aportació de l’ATLL es reduís als 180 l/h/d i només en cas que arribés al 5%, començarien les restriccions d’aigua a la ciutat.

Objectiu: estalvi a les llars
A Mataró, un 63% de l’aigua que s’utilitza té un ús domèstic, mentre que el 14% es destina a les indústries i serveis, i només un 0,4% a l’agricultura. Un 6% es destina a ús públic en equipaments i serveis municipals, residències, l’Hospital, etc. L’Ajuntament, a través d’Aigües de Mataró, té un control del destí del 94% de l’aigua que es consumeix a la ciutat, molt per sobre del 74% de mitjana de Catalunya. "Per tant, hem d’injectar poca aigua més de la que necessitem", explica Guirao. Però tot i això, el consistori s’ha fixat l’objectiu "d’aconseguir que les llars estalviïn", a través de campanyes de sensibilització. Gràcies a aquestes iniciatives s’ha aconseguit passar dels 130 l/h/d de consum l’any 1998 als 116 l/h/d del 2005. Des de, llavors, el consum d'aigua dels mataronins han continuat disminuint, fins els 109 litres del 2007.

D’altra banda, a la ciutat també està aplicant mesures com ara la prohibició de fer servir l'aigua potable per al funcionament de fonts ornamentals i les dutxes de la platja, la limitació del reg als camps de futbol, l'aplicació d'un sistema de reg automatitzat de les zones verdes o l'aprofitament de les aigües de pou pel reg de jardins i zones verdes. A aquestes mesures cal afegir ara també la proposta presentada a l’Agència Catalana de l’Aigua per tal de fer aflorar aigua dels diversos pous i mines que hi ha a la ciutat, vuit i dos respectivament. A més, de cara al 2009 es començarà a treballar en l’elaboració d’una ordenança d’estalvi d’aigua, conjuntament amb la regidoria d’Habitatge, i destinada a les noves edificacions.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive