Plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l'escola Marta Mata de Mataró. Foto: Ajuntament
Plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l'escola Marta Mata de Mataró. Foto: Ajuntament

Les fotovoltaiques a Mataró, a tres velocitats diferents

Mentre cada cop se n’instal·len més a habitatges i equipaments, l’Ajuntament impulsa ajudes a les empreses però les comunitats energètiques s’endarrereixen

Cada cop més fotovoltaiques. La transició energètica i l’adopció de renovables ha passat en pocs anys de ser un propòsit o un eslògan a una necessitat i una opció minoritària a guanyar quota i importància de mercat. 

N’hi ha prou en veure les diferents ofertes, opcions i subvencions que desperten les instal·lacions de renovables per entendre que estem en plena etapa d’implementació i generalització de les fotovoltaiques, essent l’energia solar la que millor es pot rendibilitzar en una llengua de terreny tropical i solellada com és el Maresme. El procés, això sí, evoluciona a velocitats diferents.

Ajudes a les empreses

Cada cop més empreses aposten, veient també el que arriben a pagar per costos energètics, per implementar instal·lacions fotovoltaiques. En aquest sentit, a més de grans programes d’ajuda als que optar (com els Next Generation) des del departament d’Empresa de l’Ajuntament de Mataró s’ha impulsat un pla per acompanyar a les empreses en la millora de l’eficiència i la transició energètica que té diferents potes. 

Sobretot està centrat en un assessorament gratuït que posen en marxa a l’Oficina Mataró Empresa, on a més de voler facilitar la instal·lació de plaques sensibilitzen sobre la possibilitat de posar en marxa comunitats energètiques (privades) per l’autoconsum col·lectiu.

Comunitats energètiques

Una comunitat de veïns que s’estableix i aprofita l’energia renovable que es genera. Des del seu sostre o des del d’una instal·lació. Les comunitats energètiques són probablement l´eina principal per fer realitat l´empoderament ciutadà al sector energètic. La descentralització i la democratització del sector de l´energia són termes cada vegada més coneguts tot i que, a dia d´avui, es troben mancats d’una implantació pràctica significativa. A Mataró la primera s’havia d’establir al voltant de la futura instal·lació fotovoltaica de la pista Remigio Herrero de Cerdanyola, però s’ha anat endarrerint. 

La instal·lació de renovables està prevista per començar les properes setmanes, però el procés de definició dels integrants de la comunitat energètica (famílies vulnerables que veuen rebaixada la seva factura gràcies al sobrant de la instal·lació) s’ha anat allargant en el temps. Se suposava que la comunitat energètica de Cerdanyola havia de ser la primera d’altres en més punts, però és difícil que això s’acabi possibilitant en aquest mandat. 

1.404.000 euros en noves cobertes municipals

Després dels camps fotovoltaics instal·lats a diferents equipaments municipals, Mataró prossegueix amb la seva política. L’Ajuntament ha iniciat les gestions per encomanar a Aigües de Mataró l’execució de 25 noves cobertes a equipaments municipals. Suposarà una inversió de 1.403.894 euros. Escoles, escoles bressol, centres cívics i instal·lacions esportives formen part del nou paquet, que juntament amb l’extensió del Tub Verd, defineixen un ecosistema d’instal·lacions municipals el màxim d’ecològicament eficients. 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive