fotodenuncia mataró
fotodenuncia mataró

Foto Denúncia Mataró, la bústia de queixes ciutadanes a Facebook

Aquest grup creat per denunciar i resoldre problemes de brutícia i l’estat de Mataró ha assolit un èxit enorme i milers d'usuaris

Quan la Pili Monguia va crear l’any 2014 el grup de Facebook Foto Denúncia Mataró no esperava que arribés a tenir gairebé 12.000 membres. Ella i en Jesús Cisquer, són els dos administradors actuals del grup i gairebé cada dia aproven denúncies que els arriben de veïns de tots els racons de la ciutat.  La Pili explica que el grup de Facebook va començar gairebé per casualitat. “Com que m’agrada molt caminar em recorro Mataró sencer. Un dia vaig començar al meu compte personal de Facebook fotos denunciant alguns desperfectes de la ciutat i com que veia que la gent estava molt interessada vaig acabar fent el grup Foto Denúncia Mataró”.

Al grup, els usuaris poden publicar imatges i text denunciant algun fet de Mataró. “La majoria són casos de brutícia i deteriorament dels carrers que són alguns dels problemes més greus que viu la ciutat”, expliquen. Es tracten de casos com paviment en mal estat, brossa fora dels contenidors, brutícia, desperfectes a parcs infantils, etc. Però també sorgeixen moltes imatges denunciant desaparicions d’animals domèstics que en molts casos s’acaben trobant gràcies a la xarxa d’aquest grup. “Com que les fotos arriben a milers de persones la gent està més alerta i el boca orella també fa molt”, afirmen.

“És molt positiu que l’Ajuntament estigui implicat perquè sinó el grup seria només un mur de queixes”

Des de fa un temps Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Mataró està en el grup i els mateixos administradors els etiqueten en aquelles publicacions que poden ser de la seva competència. “Atenció Ciutadana es va posar en contacte amb mi per poder col·laborar amb nosaltres. Així poden veure directament on hi ha desperfectes i tractar de solucionar-ho”, explica la Pili. “Creiem que és molt positiu que l’Ajuntament estigui implicat perquè sinó el grup seria només un mur de queixes que no portarien enlloc. Amb la intervenció d’Atenció Ciutadana ens assegurem que com a mínim certes publicacions arriben a les autoritats competents”, afegeix en Jesús. Hi ha altres membres de l’ajuntament com l’alcalde David Bote que també estan presents i moltes vegades comenta al grup i “ho comunica al departament corresponent perquè es pugui solucionar”, diuen.

fotodenuncia persons02

La Pili i en Jesús, com a administradors, reben tots els missatges d’altres membres abans que es publiquin. “Nosaltres fem de filtre. Revisem tot el que ens arriba abans d’acceptar que es publiqui. Si per alguna raó allò no es pot publicar expliquem a la persona el per què”, diu en Jesús. També estan alerta dels comentaris de la gent i fan de moderadors. A les normes del grup queda clar que no es tractaran temes que estiguin estretament lligats amb la religió, la política i el racisme.

“No volem que el grup sigui un espai de discussió. Volem que compleixi el seu objectiu i que no sigui un cultiu de baralles”

La repercussió d’aquest grup ha arribat a altres poblacions del Maresme on també han creat els seus grups de Foto Denúncies. La Pili se sent molt orgullosa del projecte que ha creat. “Ho vaig fer perquè volia i vull que Mataró torni a ser la gran ciutat que era. És un lloc preciós que m’estimo molt”, explica. “Ja fa quatre anys que vaig començar amb això i fins i tot hi ha gent que em reconeix pel carrer i em diuen ‘Pili Foto Denúncia’”, riu.

 

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive