La font del Negrito situada al parc central.
La font del Negrito situada al parc central.

Toni Rodon

Fonts ornamentals a punt

Tècnics de la companyia municipal d'Aigües de Mataró s'encarreguen de la neteja i el manteniment de les fonts de la ciutat

David Massisern mira atentament la font de la plaça Itàlia. “Sens dubte és la més bonica de totes; però també necessita un manteniment més exhaustiu”, explica. Massisern no només coneix aquesta, sinó que se sap de memòria les catorze fonts ornamentals que té Mataró. Cada setmana porta a terme unes dues inspeccions oculars i, tres o quatre cops l'any, buida les fonts per netejar-les. Aquest tècnic, juntament amb un equip habilitat per Aigües de Mataró, tenen cura de la seva aigua.

Tot i que Aigües de Mataró segueix un pla per netejar les fonts, el comportament cívic dels ciutadans és un factor clau. “Fem un control periòdic de l'estat de la font, però sovint la gent les embruta excessivament i cal augmentar la neteja”, explica el cap de manteniment d'Aigües de Mataró, Xavier Tayà. De fet, algunes vegades els responsables de la neteja de les fonts “artístiques” de la ciutat s'han trobat peixos, objectes personals diversos i, sorprenentment, mobiliari de la llar. Tot i això, a vegades és la pròpia font que causa maldecaps. Massisern en posa un exemple: “Les dues fonts del parc nou s'embruten molt fàcilment i cal netejar-les més que les altres; s'omplen de seguida de fulles dels arbres”, afirma.

A banda de preocupar-se de l'estètica de la font, en aquests dies d'estiu els ciutadans miren amb atenció la despesa d'aigua. Aigües de Mataró no és menys i busca que la despesa sigui mínima. De fet, l'aigua que s'utilitza a les fonts ornamentals sempre és la mateixa. Un sofisticat sistema de bombatge reutilitza la mateixa aigua a les catorze fonts ornamentals de la ciutat. “Molta gent creu que aquestes fonts suposen una despesa excessiva d'aigua; en realitat l'aigua és la mateixa, es va renovant”, explica Massisern. Per tant, la única aigua que es perd és fruit bàsicament de l'evaporació.

Si l'aspecte mediambiental és important, encara ho és més el sanitari. L'aigua de les fonts pot ser sovint un lloc on les malalties s'estenguin, sobretot en el cas de la legionel·la. Per aquest motiu, l'empresa municipal efectua cada dos o tres mesos un anàlisi dels nivells de l'aigua. De moment, tots ells han sortit negatius.

Mataró disposa d'una font ornamental per cada 7.500 habitants, xifra que es situa dins la mitjana de les poblacions catalanes. Des de finals del 2003, Aigües de Mataró s'encarrega de la seva neteja, establint un protocol d'actuació concret i precís. “Tenir cura de les fonts és més complicat del que pugui semblar; hem de vigilar molt els aspectes sanitaris”, concreta Tayà. Sigui com sigui, els seus responsables saben que es tracta d'una “feina a l'ombra”. “A vegades la gent no s'hi fixa i només els ocells donen importància a la font”, diu Massisern.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive