D’artesans com en Toni Pruna a Mataró simplement no n’hi ha cap altre. Aquest figuraire és un mestre en l’àmbit del pessebrisme. Hereu de Salvador Masdéu i de Josep Carratalà, els dos grans noms del pessebre català, Pruna és un dels últims figuraires que queden al país que segueixen el mètode tradicional fil per randa. “Una figura feta de bell nou em pot portar un mes i mig de feina”, explica Pruna, que als seus 62 anys n’acumula més de 40 en el sector. Però aquest mataroní no és pas un professional de la matèria; ell és pagès. És als vespres, quan torna de llaurar, que s’instal·la al seu taller al garatge de casa seva i es posa mans a l’obra. Ho fa com a afició, per pura passió i sense treure’n cap rendiment econòmic. Qun es ven una figura, ho sol fer molt per sota del preu de cost a col·leccionistes i associacions que les hi demanen.
Pruna crea figures des de zero o bé reprodueix models clàssics de Masdéu o Carratalà, de qui en té els motllos (alguns es remunten al segle XIX). En el primer cas, treballa la figura general fent un esbós amb fang i després cada una de les parts, inspirant-se en làmines o dibuixo que reproduexien figures humanes i d’animals. Pel que fa als motllos, els omple amb la mateixa argila per treure’n la figura.
Toni Pruna és un dels darrers figuraires que respecten tot el procés artesanal
El procediment posterior és el mateix en els dos casos. Cal coure la figura unes 12 hores a uns 1.000 graus, un procés lent per garantir que el vapor no faci explotar la figura si es topa amb una bombolla d’aire a l’interior de la mateixa. Un cop cuita i refredada, se li aplica un tapa porus, una cola en forma de vernís que cal deixar assecar durant 24 hores. Després comença un altre procés molt laboriós: pintar la figura. Avui en dia la majoria es pinten amb acrílics, resines i pintures plastificades, però el figuraire mataroní prefereix fer-ho com s’ha fet sempre, a l’oli.
Però cada cop que s’aplica un color a una de les parts, cal deixar-lo assecar fins que es pot continuar amb la següent. El procés pot durar fins a mig mes. Però a en Toni Pruna li segueix sortint a compte, i a tots els aficionats al pessebre artesà tradicional, també.
Comentaris