consol nogueras
consol nogueras

Fa 85 anys de l'elecció de la primera Regidora de Mataró

Consol Nogueras, candidata d'ERC, va ser una de les quatre dones regidores a les eleccions municipals de 1934

Consol Nogueras va ser la primera regidora de Mataró, i una de les pioneres en política municipal a Catalunya. Aquesta setmana es compleix el 85è aniversari de les eleccions municipals en les que, per primer cop, les dones podien ser escollides democràticament. Nogueras, candidata d'Esquerra Republicana, va ser una de les quatre regidores de tot el país que van ser elegides. 

Nogueras va assumir la Regidoria de l'Asil de Sant Josep, un càrrec que no va poder ocupar gaire temps ja que el mateix 1934 va ser empresonada, a causa dels fets d'Octubre. L'any 1936, amb la restitucio dels ajuntaments, va tornar a ser regidora. Amb l'esclat de la Guerra Cívil va continuar la seva activitat política, a la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró, fins a la marxa forçada a l’exili. Va morir l’any 1951 a França.

Tal i com expliquen des d'ERC, Nogueras "va ser una dona que va obrir portes, la primera de moltes. És per això que volem reivindicar la seva figura, més present que mai, com a pionera feminista de la nostra ciutat".

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive