L'Escola Rocafonda de Mataró promou des del curs 2018-2019 el projecte Magnet, en aliança amb el TecnoCampus, amb l'objectiu de trasformar educativament el centre a través de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, l'art i les matemàtiques. Aquesta asetmana ha presentat els espais FabLab, un pas més en aquesta iniciativa que té com a eix vertebrador el món 'maker'.
Els espais FabLab, sorgits després d'anys de treball en l'àmbit del programa Magnet, fomenten la creativitat, l’experimentació, la resolució de problemes i el treball en equip entre l’alumnat. Des del TecnoCampus assessoren el centre per a dur-ho a terme, de cara a potenciar l'interès de l'alumnat cap a l'àmbit científic i tecnològic.
Magnet es presenta com un projecte de transformació educativa centrat en les STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i en el mon maker, és a dir, l'aprenentatge a través del que es fa, sobretot en aquells àmbits que impliquen col·laboració, tecnologia i gaudi. Els espais FabLab inaugurats a l'escola mataronina són la plasmació d'aquesta filosofia d'aprenentatge i de treball. A banda de la innovació educativa, un dels objectius del projecte és l’equitat i la igualtat d'oportunitats, tenint en compte que l'escola Rocafonda es troba en un barri amb un gruix important de població en risc d'exclusió social.
L’Escola Rocafonda ha creat tres espais FabLabs, Un és un espai electrònic, centrat en la tecnologia, l’altre un espai maker, dedicat als engranatges i construccions, i un darrer que s’anomena aula bruta, on l’alumnat pot experimentar a través del fang, pintura i altres formes d’expressió creativa. En aquests espais l’alumnat experimenta, manipula, i prova, però també, pot planificar un projecte o idea i dur-lo a terme.
L’objectiu pedagogic dels espais, segons expliquen des de l'escola, és que a mesura que se’ls presentin dificultats, problemes o imprevistos comptin amb el suport de companys, adults i els continguts treballats, per solucionar-los i així enriquir el seu procés d'aprenentatge.
Comentaris