El Ple de l'Ajuntament ho ha aprovat.
Notícies relacionades
El Ple de l'Ajuntament ho ha aprovat.

ERC demana retirar els honors al franquista Pedro Crespo Gil

ERC proposa un acord per retirar la Medalla de la Ciutat a l’alcalde franquista en solidaritat amb Pablo Morales, detingut fa 50 anys

Retirar els honors de ciutat a Pedro Crespo Gil per no reconèixer un reconeixement franquista en democràcia i solidaritzar-se amb Pablo Morales, mataroní detingut i torturat fa 50 anys. És el que proposarà Esquerra Republicana de Catalunya al proper Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró. El primer partit de l’oposició també exigeix que s’enllesteixi la retirada de plaques i simbologia franquista dels carrers de Mataró.

La publicació precisament a Capgròs d’aquest article de Juan Ortiz sobre la detenció de Pablo Morales fa 50 anys va posar sobre la taula la col·laboració del llavors alcalde Pedro Crespo Gil en l’escarment, maltractament i tortures que va rebre aquest mataroní en ser detingut. A aquest fent s’agafa ERC per demanar es revoqui la Medalla d’Or de la Ciutat que va atorgar-se el 1974 al que va ser batlle no democràtic de Mataró entre 1955 i 1972. 

La línia de treball de rescabalar l'honor de Pablo Morales també la comparteixen En Comú Podem Matarí i Comissions Obreres, que treballen per fer un homenatge en el decurs del qual sol·licitar la retirada de les distincions a Crespo Gil. Cal recordar que la detenció del propi Pablo Morales va ser per la seva condició de sindicalista de les CCOO.

Pablo Morales, detingut per la Guàrdia Civil fa 50 anys
Pablo Morales, detingut per la Guàrdia Civil fa 50 anys


El reglament ho permet

ERC recorda que el reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament permet “revocar els honors i distincions concedits quan la persona receptora incorri en qualsevol causa que comporti la indignitat o el demèrit” amb acord del Ple. L’Ajuntament de Mataró ja va revocar les medalles atorgades a: Francisco Franco Bahamonde; Excombatents i excautius fills i veïns de Mataró; Caidos por Dios y por España fills i veïns de Mataró i la Delegació del Frente de Juventudes. 

Per això ERC proposa que Mataró segueixi l’exemple d’altres ajuntaments que també han retirat honors a alcaldes, polítics i personalitats del règim i la dictadura nacionalcatòlica franquista. Barcelona va fer-ho el 2018.

Completar la retirada de símbols


En la mateixa proposta, ERC també proposa de nou l’acord de “retirar la resta de vestigis franquistes que encara queden a la nostra ciutat i informar-ne al Memorial Democràtic”. Esquerra assegura que “la retirada d’aquests símbols ha estat lenta a la nostra ciutat i per això des d’Esquerra Republicana s’han presentat el 2016, 2017 i 2019 mocions per complir amb les normatives vigents i completar la retirada d’aquests vestigis. Malgrat que sempre s’han acceptat els precs, encara avui hi han plaques franquistes als carrers Marià Fortuny 19, Álamos 17 i República Argentina 17. També hi ha un relleu del jou i les fletxes al carrer Siete Partidas i un relleu d’àliga de Sant Joan a l’antic edifici de correus, tapat per una placa metàl·lica”

Arxivat a:

Comentaris (13)

Salvador Crespo Fa 4 mesos
Vergonyos i innaceptable que un incendiario ayudado por un plumilla sin escrupulos pueda poner en duda la honorabilidad de un alcalde como Pedro Crespo basandose en las manifestaciones no comprobables de un señor que dice fue torturado hace 50 años por culps de Pedfo Crespo
PILAR CRESPO ROCA Fa 4 mesos
Realment, teniu molt poca feina.Com es nota que tenim les eleccions aviat.No podrieu mirar endavant i no enrrera? Esteu satisfets amb lo net que està Mataró, la inseguretat que hi ha, el embùs de l'hospital i dels caps, etc, etc.Quin desastre de polítics.A part , a que treu cap aixó ara? Ara que l'ex alcalde fa 20 anys que es mort.És molt fàcil carregar contra algú que ja no hi és.Quina poca feina.Patètic
Esquerra Fa 5 mesos
a este paso los de Esquerra se van a quedar sin votantes hasta independentistas en especial en MAtaró cuando defienden mas a la chusma que viene de fuera que a los propios catalanes y mataroneses. ya se de varios indepes que estan hartos de vosotros, que esto es un sin vivir y un sin sentido apoyar a lo peor e iros por las ramas con tonterias como estas de la noticia, no teneis verguenza ni sensibilidad
Josep Fa 5 mesos
Amb la ciutat angoixada de greus problemes i perdem el temps en foteses. Desperteu i arremangueu-vos, inútils, que acumuleu molta feina endarrerida. Nos os adoneu que teniu coses greus a resoldre ?. No perdeu el temps en tonteries.
ERC Fa 5 mesos
ERC callada a tota la onada de delinqüència/ocupacions a Mataró però callada tot l'any però solament surt a la palestra per treure plaques que ningú se'n recorda i que això si que ens fa por anar per les nits després de sortir de marxa,estudiar o d treballar. Però en quin mon viuen aquests deshonestos d'ERC?no em puc imaginar si aquests governen en Mataró quines serien les seves prioritats x treure Mataró de la delinqüència.Pot ser és perque defensen a Menas i x això el seu silen
Isabel Fa 5 mesos
En lloc de remoure tan el passat, mireu de arreglar el present que tenim a Mataró problemes molt grans politics inutils.
Leatherface Fa 5 mesos
Hablan de honor los que se están lucrando traficando con delincuentes, poco o nada les importan los ciudadanos. Retirando placas de las antiguas viviendas sociales del Ministerio de la Vivienda, quieren borrar el pasado porque no saben gestionar el presente. Si tuvieseis dignidad estarías callados.
Mataroní empipat Fa 5 mesos
Mira que han passat anys de democràcia i ningú havia mogut un dit. A veure si no ho podíen haver fet abans! Ja de pàs que s'ho facin mirar i aprenen a gestionar millor abans de que Vox els adelanti pel interior de la curva.
Quan parlarem del Companys del 1936? Fa 5 mesos
La dictadura el va assassinar. A ell i milers de catalans. Una injustícia. Companys va callar davant la persecució religiosa a Catalunya i els assassinats a Montcada i Montserrat. També eren innocents que volien fugir a França i van ser assassinats. Llegiu l'obra els exaltats de Companys, va callar davant els 3200 assassinats. Entre ells maristes de Mataró i un salesiano de 17 anys. I va callar davant la persecució de pagesos que eren de la lliga regionalista.
?? Fa 5 mesos
Què potser trèieu medalles com a cortina de fum perquè no teniu res concret per millorar Mataró?. Què potser ho feu per ofendre els descendents d'aquest alcalde?, perquè a ell segur que no.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive