Retirar els honors de ciutat a Pedro Crespo Gil per no reconèixer un reconeixement franquista en democràcia i solidaritzar-se amb Pablo Morales, mataroní detingut i torturat fa 50 anys. És el que proposarà Esquerra Republicana de Catalunya al proper Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró. El primer partit de l’oposició també exigeix que s’enllesteixi la retirada de plaques i simbologia franquista dels carrers de Mataró.
La publicació precisament a Capgròs d’aquest article de Juan Ortiz sobre la detenció de Pablo Morales fa 50 anys va posar sobre la taula la col·laboració del llavors alcalde Pedro Crespo Gil en l’escarment, maltractament i tortures que va rebre aquest mataroní en ser detingut. A aquest fent s’agafa ERC per demanar es revoqui la Medalla d’Or de la Ciutat que va atorgar-se el 1974 al que va ser batlle no democràtic de Mataró entre 1955 i 1972.
La línia de treball de rescabalar l'honor de Pablo Morales també la comparteixen En Comú Podem Matarí i Comissions Obreres, que treballen per fer un homenatge en el decurs del qual sol·licitar la retirada de les distincions a Crespo Gil. Cal recordar que la detenció del propi Pablo Morales va ser per la seva condició de sindicalista de les CCOO.
El reglament ho permet
ERC recorda que el reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament permet “revocar els honors i distincions concedits quan la persona receptora incorri en qualsevol causa que comporti la indignitat o el demèrit” amb acord del Ple. L’Ajuntament de Mataró ja va revocar les medalles atorgades a: Francisco Franco Bahamonde; Excombatents i excautius fills i veïns de Mataró; Caidos por Dios y por España fills i veïns de Mataró i la Delegació del Frente de Juventudes.
Per això ERC proposa que Mataró segueixi l’exemple d’altres ajuntaments que també han retirat honors a alcaldes, polítics i personalitats del règim i la dictadura nacionalcatòlica franquista. Barcelona va fer-ho el 2018.
Completar la retirada de símbols
En la mateixa proposta, ERC també proposa de nou l’acord de “retirar la resta de vestigis franquistes que encara queden a la nostra ciutat i informar-ne al Memorial Democràtic”. Esquerra assegura que “la retirada d’aquests símbols ha estat lenta a la nostra ciutat i per això des d’Esquerra Republicana s’han presentat el 2016, 2017 i 2019 mocions per complir amb les normatives vigents i completar la retirada d’aquests vestigis. Malgrat que sempre s’han acceptat els precs, encara avui hi han plaques franquistes als carrers Marià Fortuny 19, Álamos 17 i República Argentina 17. També hi ha un relleu del jou i les fletxes al carrer Siete Partidas i un relleu d’àliga de Sant Joan a l’antic edifici de correus, tapat per una placa metàl·lica”
Comentaris (14)