El Consorci Sanitari del Maresme va anunciar un Pla de reequilibri a tres anys pel Consorci Sanitari del Maresme amb l’objectiu d’equilibrar la situació de l’Hospital de Mataró, entre d’altres, en dèficit que arrossega des de la seva creació i amb problemes aguditzats per la crisi econòmica. La sorpresa per sindicats i treballadors va ser que aquest pla d’empresa no tenia res a veure, diuen, amb el Pla Econòmic que s’havia plantejat durant el mes de març i abril i que contemplava injeccions de diners de part de la Generalitat per dotar de certa normalitat en el funcionament d’un Hospital desbordat. CCOO va denunciar el mateix juliol que el pla presentat pel Consorci inclouria el desmantellament de l’Antic Hospital Sant Jaume (que acull actualment serveis sociosanitaris) per traslladar l’activitat a l’Hospital de Mataró; a banda, també van denunciar que es perdrien 86 llits a l’Hospital. Dies després, El consorci responia dient que el pla permetria “reequilibrar els comptes en tres anys” i “mantenir serveis assistencials” a banda de “preservar les condicions laborals dels treballadors en aquest període”.
La penúltima aturada en aquest serial que dura ja anys es va produir divendres, quan davant les pressions des de diversos fronts, el Consorci Sanitari del Maresme va anunciar la moratòria del trasllat dels 42 llits de l’Hospital de Sant Jaume a l’Hospital de Mataró. Fet, per cert, “celebrat” per l’alcalde David Bote, que va mostrar-se contrari al tancament de l’activitat de l’antic hospital. Però els treballadors avisen: “No volem una moratòria, volem que aquesta idea se la treguin del cap de manera definitiva”. Amb aquest moviment es pretenien estalviar uns 450.000 euros.
Des del comitè de treballadors CATAC es considera que el nou pla és “un pla de retallades”. “Volen estalviar diners com sigui i enlloc parlen de fer una aportació superior a la que teníem fins ara”, explica el representant. Una de les batalles constants dels treballadors és aconseguir una dotació d’acord amb l’activitat i volum de feina de l’Hospital de Mataró, ja que està infradotat respecte a altres centres de similars característiques. Els treballadors també lamenten que el trasllat de l’Hospital Sant Jaume es vulgui fer sota una premissa falsa: “L’actual gerent va dir que era bona idea traslladar-ho aquí perquè la unitat 6 està buida, quan això és mentida”. Actualment en aquesta unitat fan serveis d’hospital de dia (en casos d’observació, adequació de pacients i algunes urgències ) que permet evitar ingressos (han fet més de 3.000 assistències aquest any que s’estalvien d’ingressar) .
La proposta de la gerència actual és traspassar aquests serveis a un altre espai, cosa que no agrada als treballadors. “Volen encabir-ho en una sala semi subterrània que tenim i pretenen que de cada box en fem tres”, lamenten des de CATAC.
La injecció de diners és “imprescindible”
Els treballadors recorden, també, que la injecció de diners “és imprescindible” pel Consorci Sanitari del Maresme, del que ja s’ha dit per activa i per passiva que va néixer infradotat i que segueix en desavantatge respecte altres centres que tenen menys volum d’activitat. “Qualsevol pla econòmic ha de plantejar injeccions de diners necessaris; no entenem que hi hagi tres resolucions favorables al Parlament de Catalunya sobre la delicada situació de l’Hospital i ningú faci res”, afegeixen.
Sobre l’Antic Hospital Sant Jaume, des del comitè indiquen que a l’Hospital de Mataró no se li pot donar cabuda a un sociosanitari com aquest i que caldrà buscar una solució. “Aquí ningú busca solucions, el que han de fer és veure si es pot reformar l’Antic Hospital i també fer un estudi de necessitats, què cal a Mataró i a la comarca i identificar perquè no arriben els diners que a altres llocs sí hi ha”, afegeix el sindicat, que recorda que aquests moviments poden suposar un col•lapse per l’Hospital i fer baixar la qualitat del servei que donen actualment.
-
Lluny del plantejament inicial?
Els treballadors denuncien que la proposta està lluny del plantejament inicial, on s'havien de negociar partides periòdiques extres de la Generalitat per equilibrar els comptes, regular la situació dels treballadors al nivell d'abans de la crisi i millorar infraestructures i serveis per anar cap endavant no només "amb el sacrifici dels treballadors", tal i com deia l'exgerent, Pim Esperalba. Però tot això xoca frontalment amb un pla que pensa en estalviar diners amb els serveis actuals.
-
Comentaris