Ronda Barceló des de l'avinguda Maresme
Ronda Barceló des de l'avinguda Maresme

J. Vives/V. Bueno

Els propietaris de ronda Barceló no assumiran el cost de l'accés al port

Pumsa licita les obres de trasllat de la nau de Can Fàbregas, que començaran al juny i duraran cinc mesos i mig

Els propietaris del sector de ronda Barceló no hauran d’assumir el cost de la construcció del futur accés per a vianants al port ni de la reurbanització dels carrers dels entorns. Aquests propietaris havien presentat més d’una vintena d’al·legacions posant en dubte la viabilitat econòmica del desenvolupament del sector. L’Ajuntament ha tingut en compte les demandes dels propietaris i ha revisat el valor del sector d’acord a les condicions actuals del sector. Amb aquesta actualització s’han reduït les càrregues internes del sector de 35,2 a 33,5 milions d’euros. Els propietaris queden, doncs, eximits de les “càrregues externes”, que inicialment havien d’assumir per dur a termes obres d’urbanització que queden fora de l’àmbit de la ronda. Aquesta càrregues externes, d’uns vuit milions d’euros, havien de servir per finançar la construcció del pas de vianants del port i per urbanitzar els carrers transversals a la ronda i un tram de la ronda Alfons XII que toca l’illa de Can Fàbregas i de Caralt. El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, explica que serà “l’administració actuant”, en aquest cas Pumsa, l’encarregada d’assumir el cost d’aquestes actuacions. “Ho farem de mica en mica”, respon Bassas sense concretar calendaris d’execució. “Començarem adequant la ronda Barceló i la resta de carrers es faran a mesura que els promotors privats desenvolupin el sector”.

La reducció de les càrregues urbanístiques afectat al conjunt de propietaris de tot el sector discontinu de Ronda Barceló, que inclou la illa de Can Fàbregas i de Caralt. El passat mes d’octubre Pumsa va modificar el planejament urbanístic previst inicialment per tal de facilitar el seu desenvolupament i evitar que la situació de crisi freni, entre d’altres, l’arribada del Corte Inglès. Per això, l’únic sector es va dividir en dos polígons d’actuació que es desenvoluparan a diferent ritme. El projecte de reparcel·lació del polígon 1 es va aprovar definitivament el passat 28 d’abril per decret d’alcaldia i permetrà l’execució de l’illa de Can Fàbregas, així com del tram comprès entre el carrer Méndez Núñez i la NII. En aquest sector, està previst de construir-hi 492 habitatges dels quals 68 seran de protecció pública. Els baixos es destinaran a locals comercials i es construirà un aparcament públic al subsòl de ronda Barceló amb 280 places, 200 de les quals ja es podran construir amb el desenvolupament d’aquest primer polígon.

Nou gestor per la Torre Barceló
A l’extrem més proper a la NII, a més, s’hi aixecarà la Torre Barceló, que promou l’empresa Residencial Aurum. L’execució d’aquesta torre va quedar en suspens després que la companyia Construccions Riera, que s’havia d‘encarregar de gestionar la construcció, presentés un concurs de creditors. Segons explica Bassas, els propietaris mantenen la seva voluntat de construir la torre i per això han “buscat un gestor nou que la vol tirar endavant”. Aquest nou gestor és l’empresa Privat Bank, entitat controlada pel banc belga Degroof. i que compta en el seu consell d’administració amb el publicista Lluís Bassat, segons consta al web del grup.

Pel que fa al polígon 2, que queda comprès entre el carrer Méndez Núñez i el Camí Ral, la seva execució anirà “més a poc a poc”, tal i com explica Bassas. Per això, mentre no s’iniciï la reurbanització d’aquest sector, els seus propietaris podran demanar llicències d’activitats. Aquesta va ser una altra de les peticions que els propietaris del sector van fer a través de les seves al·legacions i que l’Ajuntament ha acceptat, segons Bassas, “per tal de no condemnar aquests propietaris mentre el polígon no es desenvolupa”.

Liciten el trasllat de la nau
El Consell d’Administració de Pumsa celebrat ahir dimecres, dia 19, va adjudicar el projecte de trasllat de Can Fàbregas a l’empresa NaturSystem. Es tracta d’una firma especialitzada en l’ambit del patrimoni arquitectònic, que actualment ja col•labora amb l’Ajuntament en la rehabilitació de la Nau Minguell. Tal i com ja es va anunciar, les obres del trasllat s’iniciaran molt probablement la primera setmana de juny. El president de Pumsa, Ramon Bassas, ha especificat que la nau trigarà encara uns mesos a desmuntar-se, ja que primer caldrà executar els treballs d’assentament de l’estructura i arranjaments dels elements esquerdats i fets malbé. El projecte preveu una adequació de l’edifici prèvia al desmuntatge, de cara a facilitar-ne la posterior reconstrucció i alhora abaratir els costos del procés. El termini d’execució de les obres, segons preveu Natursystem, és de cinc mesos i mig, així que a finals d’any el solar de Can Fàbregas podria estar ja completament buit.

L’aprovació final del projecte de trasllat es farà en els pròxims dies, mitjançant un decret d’alcaldia. El següent pas en el procés serà la signatura del contracte amb El Corte Inglés, que s’instal·larà al solar de Can Fàbregas. Bassas ha assegurat que confien en rubricar el document durant aquest 2009, és a dir, “abans que hagin finalitzat les obres del trasllat” de la nau. L’Ajuntament va acordar amb l’operadora que li lliuraria el solar completament buit, però Bassas apunta que “com que hi ha voluntat de les dues parts de tirar-ho endavant, podriem avançar la signatura”. Això permetria avançar els treballs per definir sobre plànol el futur centre comercial.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive