Els preus dels llibres s’han encarit una mitjana d’un 5% respecte l’any anteriors. Aquesta pujada és inferior a la que es va patir en el curs passat, on la mitjana estava entorn el 10%. Joan Balagué, de la llibreria El Tranvia, assenyala però un altra dels problemes: “una de les principals queixes és la discriminació respecte la resta d’Espanya, ja que Catalunya és l’únic lloc que no té llibres gratuïts o quasi gratuïts”. Balagué també assenyala que la crisi econòmica es deixa veure, tot i que lamenta el fet que “la discriminació en els llibres de text a Catalunya no tingui tanta repercussió com la crisi”. Un altres dels factors a tenir en compte és el mètode de “reciclatge de llibres”, mitjançant el qual els centres compren llibres que els cedeixen als alumnes i els reutilitzen en un marge de quatre anys. “El primer any està bé, però a partir del segon arriben les queixes per l’estat dels llibres. És normal, no aguanten quatre anys”, assegura Balagué.
El venedor ha explicat que els llibres més cars són “els més nous”. “El preu està una mica per sobre de l’IPC, tot i que és difícil dir el cost per família dels llibres de secundària i primària”, afegeix Balagué, que recorda que tot depèn dels llibres escollits pels centres: “Els professors escullen el que més els hi agrada, tot i que molts també tenen en compte els preus de cara els pares”. En aquest cas, el venedor afirma que les “escoles privades també miren molt d’equilibrar els preus”.
Enguany, degut al possible traspàs del Local Jove del Robafaves, els llibres d’educació obligatòria han passat a vendre’s a l’empresa associada a la llibreria mataronina l’Actua. “Ens hem curat en salut i hem tancat el tracte amb Actua abans de quedar-nos sense lloc per poder vendre els llibres d’ensenyança obligatòria”, explica Oriol Cisteró, director de la Llibreria Robafaves. Per facilitar les coses, els llibres també es pagaran a l’Actua.
Per la seva banda, els llibres de text de batxillerat i graus formatius segueixen adquirint-se al Robafaves amb una mitjana aproximada d’uns 220 euros per lot d’estudiant. Els de secundària es mouen entre els 190 i els 200, segons explica Albert Gil, sotscap de la llibreria Actua. Gil també assegura que les “vendes fortes comencen a finals d’agost, a la gent li agrada esperar-se fins l’últim moment”. Per ajudar una mica a les economies de les famílies mataronines, les llibreries ofereixen diversos descomptes que depenen de “l’escola i de l’AMPA, però en cap cas tenen res a veure si l’escola és pública o privada”, afirma l’encarregat de l’Actua, Roberto Martínez.
Comentaris