Caballé (cap BP Mossos d'Esquadra), Núria Moreno (Via Pública) i Mateo Sánchez (cap Policia Local).
Caballé (cap BP Mossos d'Esquadra), Núria Moreno (Via Pública) i Mateo Sánchez (cap Policia Local).

Els mataronins demanen més presència policial per garantir major seguretat i civisme

Ajuntament i cossos de seguretat preparen el Pla de Seguretat Local a través de les peticions dels ciutadans.

Els mataronins i mataronines volen més policia al carrer. És la primera  conclusió que s'extreu de l'estudi que Ajuntament de Mataró, Policia Local i Mossos d'Esquadra van extreure d'un procés participatiu en el que s'ha preguntat a 837 ciutadans, 256 representants d'entitats i en dues reunions del Consell Municipal de Seguretat i Prevenció. Un 55,3% dels ciutadans volen més policies al carrer per millorar el civisme de la ciutat. En matèria de seguretat viària, un 42,6% volen el mateix. No són les úniques demandes, ja que en el cas del civisme la majoria (64,5%) reclamen més educació a les escoles i més campanyes de sensibilització (26,4%), mentre que en seguretat viària es vol, també, més campanyes de sensibilització (38,8%) i més duresa davant els que condueixen fent servir el mòbil (27,5%).

D'aquest estudi s'extreuen les conclusions que han d'elaborar el Pla de Seguretat 2016-2019 que canvia de formulació. Fins ara, va explicar la regidora de Via Pública, Núria Moreno, els plans es feien segons dades objectives (número de robatoris i tipologia) però amb els anys s'han adonat que hi ha una percepció subjectiva que no es veia reflectida a les dades. Per això s'han encarregat aquests qüestionaris: per saber què preocupa als ciutadans.

Els problemes que més preocupen són:

  • Robatoris en habitatges (74%)
  • Robatoris amb violència (51%)
  • Tràfic de drogues (45%)
  • Furts (32,5%)
  • Robatoris en vehicles (27,9%)
  • Robatoris en comerços (26,4%=

En aquest sentit, també destaquen els problemes de civisme que més preocupen: la brutícia a la via pública (27%), la tinença irresponsable de gossos (18,6%) i l'ús incívic de l'espai públic (13,9%) són els tres elements que més es destaquen entre els mataronins i mataronines preguntats.

Tres objectius amb aquest pla: millorar la percepció de seguretat, la proximitat del servei i augmentar els índex objectius

Els tres objectius davant això són els de augmentar índex de seguretat i civisme, millorar la percepció de seguretat i millorar la qualitat i proximitat del servei davant els ciutadans. 

Mateo Sánchez, cap de la Policia Local va explicar en roda de premsa que una de les prioritats era "ampliar el servei de policia de barri! i passar "dels cinc districtes actuals a 14 o 15". Per tenir aquesta presència major i real caldria un augment de la plantilla entre 30 i 50 efectius, que hauria de créixer en els propers 4 anys. Aquest, va matisar un tècnic de l'ajuntament, era un escenari però n'hi havia altres de contemplats com reorganitzar tasca entre la plantilla actual (173 efectius) o fer una ampliació però no tant extensa, tot i que Sánchez va considerar que el mínim de 30 noves places no es podia descartar en cap cas.

La Policia de barri necessita entre 30 i 50 efectius més per poder cobrir les necessitats identificades

Sánchez també va recalcar que a banda de fer créixer la policia de barri s'havia d'aconseguir que aquesta tingués les funcions que se li presuposen (va posar com exemple que en actuacions per successos no han de ser ells els que abandonin el seu lloc i funció sinó altres companys).

Més enllà d'això, el Pla de Seguretat compta amb un reguitzell de propostes que caldrà cribar i perfilar de cara a aconseguir els objectius proposats. Campanyes preventives sobre accidentalitat, millores de senyalització, limitar a 30km/h vies en un únic sentit i circulació, endurir sancions als actes incívics que més preocuipen, revisar l'ordenança de civisme, aprovar una nova ordenança de terrasses (pel soroll que molesta a veïns), nous protocols per les activitats a la via pública i d'altres. Moltes idees que no s'han concretat, però que han de ser el punt de partida per millorar la seguretat objectiva (número de delictes) i també la subjectiva: la percepció del ciutadà.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive