capgros.com/ACN

Els Joves Lectors creuen que el ciutadà pot ser una 'eina' per als mitjans

La trobada, organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal,

La III Trobada de Joves Lectors, organitzada per l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (Premsa Comarcal-ACPC), ha posat aquest dissabte el punt i final, destacant que el ciutadà pot ser una 'eina' més per als mitjans de comunicació, sense que això interfereixi en la feina del periodista professional. Sota el títol 'Periòdics d'ahir o de demà', aquesta edició ha comptat amb la participació de 76 estudiants de periodisme de sis universitats catalanes. 'Estem en un moment d'evolució pel que fa la premsa escrita i sobretot a la de pagament', ha declarat el president de l'ACPC, Estanis Alcover. 'Això motiva la refundació al concepte d'editor i d'edició' ha afegit.

Alcover considera que, tot i el fort impacte d'Internet, encara hi haurà premsa escrita, com a mínim, en els pròxims deu anys. 'És impossible suplir un element de lectura tant consolidat' ha raonat. Tot i així, cal començar a plantejar com seran els diaris del futur, motiu pel qual s'ha triat aquest tema per a la tercera edició de la trobada. En aquest sentit, les xerrades s'han basat en aspectes com fins a quin punt les noves tecnologies afecten 'que el jove adquireixi un diari' i com aquest 'nou periodisme' fomentarà la lectura del comprador jove.

Carles Mundó, secretari de Mitjans de Comunicació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, afirma també que els futurs periodistes han de preparar-se per un procés de 'canvis' pel que fa a la professió periodística. 'Els joves de 16 a 24 anys ja consumeixen més hores d'Internet que no pas de televisió, ràdio o premsa', ha declarat. Mundó ha matissat però, que 'això no vol dir que deixin de ser professionals rigorosos' i que 'no han de renunciar a ser exigents amb ells mateixos', ja que la informació 'és un servei públic'.

Tant Alcover com Mundó han fet una valoració molt positiva de la trobada i que, com en les dues edicions anteriors, s'ha celebrat durant dos dies a l'alberg de Mas Silvestre, a Canyamars. 'És importantíssim connectar el conjunt d'estudiants de periodisme d'arreu de Catalunya amb la realitat de l'associació', ha remarcat Mundó, que també ha afegit que les dades demostren que la premsa comarcal. 'No és una premsa de segona' i que és 'líder en 38 de les 41 comarques catalanes'.

Uns mitjans més participatius
Àlex González, estudiant de cinquè de periodisme de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha estat un dels representants que han elaborat les conclusions de la trobada. 'Hi hagut molta diversitat de coneixements i opinions', ha comentat. Però ha destacat la idea de diferenciar el periodista 'ciutadà' del 'professional'. El primer seria aquell lector o usuari, que en moments puntuals, pot ser una eina útil al mitjà de comunicació, bé perquè, per exemple, aporti una imatge d'un succés si es troba en el lloc dels fets o que escrigui un petit text.

Aquesta participació ciutadana també té un exponent clar i recent en els blocs, segons González 'cal un cert control, per evitar difamacions' ha dit. 'Tot i així, no cal centrar l'atenció en possibles aspectes negatius d'aquests portals', ha aclarit. 'La xarxa permet que tothom pugui tenir-hi accés i els blocs són també un servei molt útil', ha conclòs.

En la pròxima Trobada de Joves Lectors, que arribarà a la seva quarta edició, es farà un canvi de rumb i permetrà que els estudiants de periodisme es puguin posar a la pell d'un director de redacció o cap de secció, per tal de simular com farien ells mateixos un diari.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive