“L’any passat vaig pagar 315 euros, i ara m’ha pujat fins a més de 600”. Imma Puerta, propietària d’una botiga de queviures al carrer Fray Luís de León, està astorada davant l’augment del preu públic del servei de recollida de residus comercials. El seu establiment fa poc més de 30m2, incloent el magatzem. Com tothom en els temps actuals, les passa magres a causa de la crisi. Per això, considera que “una pujada de preu de prop del 100% és desproporcionada i inassumible”. Puerta i altres comerciants dels entorns del Pati de Can Marchal s’han organitzat per protestar contra aquest augment, i volen fer extensiva la reivindicació a empreses i comerços de tota la ciutat.
L’Ajuntament va anunciar que a partir del 4 de febrer es modificarien els preus del servei de recollida de brossa comercial. Fins ara, per comptar amb aquest servei, empreses i comerciants presentaven una declaració de la producció de residus prevista, i abonaven al consistori el preu en funció d’aquestes dades. L’Ajuntament considera que aquestes declaracions no es corresponien amb la realitat i es produïa un desajustament amb el cost real del servei, que s’ofereix des de 2005 i que dóna resposta a la llei que va entrar en vigor l'any anterior i que obliga a empreses i comerços a gestionar els residus que generen. Per combatre-ho, s’ha canviat el sistema, i des del febrer es paga el servei en funció de la superfície del local i del tipus d’activitat que s’hi desenvolupa.
Aquest nou sistema, però, suposa un augment molt important dels preus segons denuncien els comerciants. “A la botiga de davant, de només 18m2, li fan pagar més de 500 euros”, assegura Puerta. La botiguera considera que aquesta nova manera de calcular el preu, basat en col·locar cada establiment en categories –segons superfície i tipus d’activitat- no s’adequa a la realitat de les botigues. Reconeix que “és possible que fins ara no tothom declarés tots els residus que produïa”, però reclama “inspeccions” que ho controlin, enlloc d’aquest nou sistema que tant ella com altres comerciants consideren injust. El servei de recollida de brossa comercial també es pot contractar a operadors privats homologats, però des de l’Ajuntament defensen que el preu per als usuaris que ofereixen segueix sent inferior.
Una trentena de comerciants es van reunir dilluns passat a la seu de l’associació de veïns del Pati de Can Marchal per tractar la situació, i han iniciat una campanya per informar d’aquesta problemàtica a la resta de botigues i empreses mataronines. “N’hi ha que encara no se n’han assabentat perquè no han rebut la carta informativa de l’Ajuntament”, assegura Puerta. Aquest divendres tenen previst llegir un manifest contra aquest augment, en un acte que tindrà lloc a la plaça de Cuba. I asseguren que seguiran amb les mobilitzacions si l’Ajuntament no els atén i es mostra predisposada a renegociar el preu del servei.
Proposta del PSC
El grup municipal del PSC presentarà un prec per al proper Ple municipal en què demanarà la rebaixa de l’increment de preu en el servei de recollida de residus comercials. Aquesta rebaixa, segons els socialistes, s’hauria d’aplicar als qui han patit un increment superior al 7%. Consideren, a més, que el nou sistema comporta per a l’usuari l’obligatorietat de contractar uns determinats mòduls de serveis estandaritzats “que sovint no tenen en compte la producció real i les necessitats d’aquestes activitats econòmiques”. Davant d’aquest augment de preus i de manca de flexibilitat, reclamen que el govern municipal torni a l’ús del criteri de pagament per generació de residus, tal i com es feia abans del canvi, incorporant al servei “el necessari sistema d’inspecció”.
-
Comentaris