Qui era el doctor Ferran que dóna nom a una ronda? I el gran carrer que voreja el parc Central, per què es diu Camí de la Geganta? Ramon Salicrú, director del Grup Escoles Mataró (GEM) i professor de geografia i història del mateix centre, s'ha preguntat sistemàticament sobre l'origen dels noms dels carrers de Mataró en ocasions motivat pels seus alumnes, segons confessa i s'ha entretingut a buscar les respostes. La recerca completa, de més de mil entrades i que s'ha allargat durant catorze anys "faig d'historiador els matins de juliol i agost", aclareix ha donat forma al llibre Mataró, carrer a carrer: Nomenclàtor 2006, que documenta i ubica tots i cadascun dels carrers i places de la capital del Maresme, fins a l'estiu d'aquest mateix any. "A través de l'estudi de cada nom de carrer o de plaça, es vol arribar, encara que sigui a grans trets, a fer un modest estudi de l'evolució històrica de cadascun, tot relacionant-los amb el creixement i amb els canvis urbanístics més generals experimentats per la ciutat", explica l'autor a la presentació de llibre.
Pocs carrers femenins
Amb la perspectiva que dóna tota la informació recopilada, Salicrú s'atreveix a fer una anàlisi crítica del nomenclàtor de Mataró. "Sempre hem constatat (els membres de la Comissió del Nomenclàtor) que falten noms de dones. Mirant els noms dels carrers fa la sensació que la història l'han escrita els homes i no és així. També voldríem que hi hagués més noms de mataronins; encara hi ha massa carrers que no tenen res a veure amb la nostra ciutat", comenta l'historiador.
El llibre, que ha estat produït conjuntament pel Patronat Municipal de Cultura i l'empresa Capgròs, es presentarà divendres, dia 1 de desembre, a dos quarts de nou del vespre, a la sala d'actes de Can Palauet. De l'edició se n'han fet quatre mil exemplars que es distribuiran gratuïtament, gràcies al patrocini de tres empreses privades. La major part de la distribució es farà a l'empresa Capgròs. La reserva d'exemplars cal fer-la a través de www.capgros.com.
Alguns carrers
MURALLA DEL TIGRE: "(...) Amb el nom de Tigre es coneixia una horta existent en aquell indret. Segons es deia, en un safareig de la finca hi havia un tigre esculpit"
CARRER D'EN MOLES: "(...) Moles és cognom d'un propietari Bernard Molas o Moles que designaria el carrer ja a finals del segle xvi. Altres versions indiquen però és una possibilitat que el carrer hagués estat el centre de l'activitat dels daguers."
CAMÍ DE LA GEGANTA: "(...) S'anomena així «per los molts repartidors d'aiguas que hi habia, y dels cuals sols en queda un» que deuria ser gegantí, espectacular, segons l'arxiver municipal Josep Manen, de l'any 1870."
CARRER D'ESTEVE ALBERT: "Connecta la Via d'Europa amb el carrer de Salvador Cruxent, a la part nord del Parc Central. Esteve Albert i Corp, nascut a Dosrius l'any 1914 i mort a Andorra el 1995, va ser un home polifacètic. Escriptor, historiador i polític, va destacar sobretot per les adaptacions teatrals plàstiques dels pessebres vivents i d'altres representacions de temàtica històrica."
PASSATGE DEL PARE J. RIUS "Curt i estret carrer que posa en comunicació el carrer d'Esteve Cortils i el Camí dels Caputxins, als Molins. El pare escolapi mataroní Josep Rius i Riba (1785-1857) fou rector de les Escoles Pies durant molts anys i publicà diferents obres com «Memorias históricas de la ciudad de Mataró» (...) i "La Gloria d'Iluro", dedicada a les santes Juliana i Semproniana"
La fitxa: Divendres dia 1 A dos quarts de 9 del vespre. Sala d'actes de Can Palauet.
-
L'ACPG demana que Mataró dediqui un carrer a la premsa gratuïta
L'ACPG demana que Mataró dediqui un carrer a la premsa gratuïta
La Comissió Municipal del Nomenclàtor de l'Ajuntament de Mataró, que actualment presideix Jaume Graupera, va acceptar la petició de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta d'incloure el terme Premsa Gratuïta a la llista de propostes en espera d'incorporació.
La capital del Maresme acull actualment la seu de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, que presideix l'editor mataroní Mateu Ros, però és, a més a més, una de les ciutats pioneres en el sector dels gratuïts. Els setmanaris El Tot Mataró (1981), que aquest any compleix el primer quart de segle, i Capgròs (1984) formen part del grup de capçaleres més veteranes de l'ACPG, juntament amb El Sac Comercial (1977). Mataró és, a més, una de les comarques que actualment dóna sortida a més publicacions gratuïtes. A més d'El Tot Mataró i capgròs actualment s'editen el Tribuna Maresme, Report Maresme i La Clau.
Ramon Salicrú
Comentaris