Com prendre consciència de la situació que viuen els refugiats de països en conflicte com Síria que intenten entrar a Europa? Una bona manera és posar-se en la seva pell. Això és el que van intentar a l'institut Thos i Codina de Mataró, amb una sèrie d'activitats el mes de març passat on hi van participar els grups d'ESO i Batxillerat. Els alumnes, van recrear algunes de les situacions que han de patir els refugiats: des de la destrucció de la llar als problemes a les fronteres o les barreres idiomàtiques.
Els més petits, alumnes de 1r i 2n d'ESO, van veure un documental sobre la la vida d’una família de refugiats i desprésen grups, va participar en un debat amb dos bàndols, un que exposava arguments a favor de l’acollida dels refugiats als països europeus i l'altra en contra. Però a part d'això, també van participar en una mena de joc de rol on els estudiants es convertien directament en refugiats. El "joc" començava amb la construcció d'una casa amb caixes de cartró a moddes de blocs de pedra que era immediatament destruïda, com si fos víctima d'un bombardeig. Seguidament es veien obligats a escollir l'equipatge amb el qual afrontarien la seva fugida; i després s'enfrontaven als problemes de rebuig a les fronters, així com les dificultats amb els idiomes en els diferents països que havien de creuar
A 3r i 4t d'ESO els alumnes des van constituir en sis grups per dibuixar un mapa d'Europa, a on hi van penjar les notícies referents als refugiats segons els països on es trobaven. També hi van haver xerrades on ens van explicar la vida dels refugiats, com es protegeixen del fred, què mengen, quantes famílies han hagut de fugir de casa seva, on dormen. Fins i tot van muntar al pati de l'institut una tendade campanya real a la qual només els refugiats més afortunats hi tenen accés.
Tot plegat va servir als alumnes del Thos i Codina a ser "una mica més conscients de la dificultat que suposa aixecar-se cada dia per continuar fent camí cap a un país que ni tan sols és el teu, on potser t'acolliran o no", tal i com explica Laia Ribas, alumna de 4t d'ESO. Entendre una mica què pot significar "veure com el país on has nascut, ara és un record que només tu pots retenir al teu cap. I que actualment és un país que s'ha convertit en una muntanya de runes i pols per culpa de l’horror d'una guerra que t'ha portat a perdre-ho tot".
-
Comentaris