Diferents agents econòmics i socials han iniciat el 2009 demanant més facilitats a les administracions per poder fer front a la crisi. Els problemes a l’hora de tramitar permisos, llicències, i tota la burocràcia, així com altres mesures més concretes com abaixar impostos o suprimir-ne temporalment són alguns dels esculls en el que es troben diferents empreses i persones emprenedores a en la seva feina. Josep Espígol, de l’Associació d’empresaris del gènere de punt de Mataró (Asegema) creu que en situacions així l’administració “ha de ser un escull molt petit”, molestar “el menys possible”. Per això, demana que totes les coses que es “poden fer fàcils” no les compliquin. En la mateixa direcció apunta Roser Moré, presidenta de la Federació d’Associacions de Gremis i Empresaris de Mataró i la comarca (FAGEM), qui creu que “liberalitzar alguns impostos” ajudaria a l’economia. “A estàncies superiors, podríem parlar de l’impost de successions per exemple”, afegeix.
El representant de Comissions Obreres a la comarca, Jaume Roig, afegeix que cal “donar suport i facilitar al màxim els projectes empresarials previstos o que vinguin”, ja que es tracten dels que aportaran “ocupació estable”. Roig apunta que els recursos extraordinaris que arribaran de l’Estat i altres administracions han d’estar emprades amb “el màxim d’eficiència i eficàcia per assolir més ocupació”. Antoni Graupera, president del Gremi d’Hostaleria de Mataró i Maresme, ja va mencionar a mitjan mes de desembre que els Ajuntaments de la comarca podien congelar taxes, preus públics i impostos en general. “D’aquesta manera es pot dotar de més liquiditat el ciutadà de cara augmentar el seu consum”, afegia. La preocupació en aquest sector és elevada, ja que una recent enquesta assenyalava que la facturació ha “baixat entre un 20 i un 40% per cent”.
Roig recorda que s’han de potenciar “encara més” les polítiques “actives d’ocupació”. “Formar professionals en l’orientació i en la inserció”, afegeix. La FAGEM destaca que des de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica ja s’està duent a terme aquesta “ajuda als aturats” per millorar “el currículum i facilitar el canvi de sector” dels desocupats.
Roser Moré destaca el paper que estan jugant els bancs en aquesta situació. “Han trencat les polítiques que tenien fins ara, canviant els %, no oferint crèdits, etc.”, explica. Per això, la presidenta de la FAGEM espera que la banca “compleixi la seva part i els diners que rep serveixin perquè tornin a donar crèdits”. Per la seva banda, Espígol lamenta que no arribi a qui ha d’arribar “el finançament dels bancs”. “Hi ha molta teoria a les altes esferes, però poca pràctica”.El problema, com recorda Jaume Roig, és “global”, pel que cal “canviar el model productiu que imperava fins ara i aprofitar la situació per apostar per un model econòmic amb més valor afegit”. Espígol creu que és “complicat” afrontar la crisi, ja que “depèn de la globalització i de grans decisions que s’han de prendre”. “I que els bancs obrin l’aixeta”, afegeix.
El sector tèxtil segueix el seu camí
Espígol explica que el sector tèxtil “segueix reorganitzant-se” malgrat la crisi econòmica. “Fa molt de temps que estem fent accions, la situació actual és una pedra més en el camí”, afirma. Espígol admet que en el sector “no agafa de sorpresa” la crisi, ja que fa anys que viuen “una situació molt complicada”. “Clar que preocupa, però sabem una mica de què va, i per això ens ho prenem com més llenya al foc”, afegeix. Per Espígol, la globalització ha estat decisiva a la hora de colpejar el sector, ja que ha deixat en desavantatge el mercat propi enfront altres com el xinès.
Comentaris