Mataró disposa de 12'5 quilòmetres de tub verd, una xarxa de distribució de calor que aprofita l'escalfor sobrant procedent d'infraestructures ambientals de la ciutat per reciclar-le per a nous usuaris. D'aquesta manera es redueix el consum de combustibles fòssils i es contribueix a posar fre al canvi climàtic.
El Tub Verd és un projecte pioner a Catalunya que a Mataró es va posar en marxa l'any 2001, liderat per la companyia Aigües de Mataró a través de la societat anònima Mataró Energia Sostenible (MES). Des de llavors, la xarxa de Tub Verd s'ha anat extenent per donar servei a diversos equipaments públics de la ciutat, com ara el complex esportiu del Sorral, les escoles del Camí del Cros i Les Aigües o la Piscina Municipal. El passat mes d'agost l'Hospital de Mataró es va afegir a aquesta llista i es preveu que a finals d'any ho faci també l'institut Alexandre Satorras, mentre que de cara al 2007, s'afegiran a aquesta xarxa els nous equipaments educatius de la Via Europa i el nou pavelló poliesportiu de Cirera. En un futur, es podria subministrar energia a la zona del Rengle, on es construirà la seu del TecnoCampus, amb una xarxa que llavors faria 15 quilòmetres.
EL Tub Verd va generar només al 2005 una energia tèrmica de 4.400.000 kWh, xifra que s'aompliarà aquest 2006, quan està previst assolit els 7.400.000 kWh. De cara als propers anys s'espera que els subministrament anual sigui de 12.300.000 kWh, l'equivalent al consum de 2000 famílies en un any. Un cop la xarxa s'hagi deplegat del tot, es calcula que es podran deixar d'enviar a l'atmosfera 2.500 tones de diòxid de carboni a l'any, una xifra que suposaria l'equivalent de plantar 700 hectàrees de bosc.
El funcionament de la xarxa
El gerent de Mataró Energia Renovable, Rafael Montserrat, acompanyat per la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, i el tècnic de la Generalitat, Salvador Salat, han fet aquest divendres dia 10 al matí un balanç positiu de l'implantació d'aquesta xarxa de distribució de calor a la ciutat. Durant acte, celebrat a la seu d'Aigües de Mataró, s'ha projectat un vídeo sobre el funcionament d'aquest sistema que aprofita els excedents de l'escalfor que serveix per assecar els fans de la Depuradora d'Aigües Residuals i els transporta per una xarxa de canonades fins als nous usuaris. "Es tracta d'aprofitar una cosa que es llença, per reciclar-la i enviar-la a casa d'un altre", ha sintetitzat Rafael Montserrat.
Les canonades que transporten l'energia són d'acer amb un aïllament tèrmic que limita al màxim les fuites de calor. Segons ha explicat Montserrat, només es perd un 10% de l'escalfor i la resta es pot fer servir en els equipaments beneficiaris per escalfar l'aigua o pel sistema de calefacció. Una de les peculiaritats que té l'aplicació del Tub Verd a Mataró, a diferència d'altres experiències que s'han dut a terme a Sant Pere de Torelló o Molins de Rei, és que la xarxa a la ciutat es pot fer servir tant per generar calor com fred.
Montserrat també ha explicat que properament està previst obtenir energia tèrmica procedent de la digestió anaeròbia dels fangs de la Depuradora i també del Centre de Revalorització de Residus Sòlids Urbans del Maresme. El desplegament del Tub Verd té un cost de 3.630.000 euros. Els usuaris aporten a MES una quota similar a la que pagarien habitualment a la seva companyia subministradora del gas. Segons Montserrat, "per fer-ho més rentable interessaria que el Tub Verd pogués subministrar a les vivendes particulars". En aquest sentit, no es descarta que futures noves promocions d'habitatges a la zona del Sorrall o de Cirera puguin beneficiar-se d'aquest servei. Tot i això, el gerent de MES ha recordat que per garantir la seva eficiència "cal que aquestes vivendes estiguin a la vora de les instal·lacions que tenim en marxa".
-
Mataró Energia Sostenible
Aigües de Mataró va constituir l'any 2001 la societat anònima Mataró Energia Sostenible (MES) per desenvolupar el projecte del Tub Verd. Aquesta societat està integradaen un 65% per Aigües de Mataró, en un 25 per Eficiència Energètica de la Generalitat i en un 10% per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia del Ministeri d'Indústria.
Salat, Guirao i Montserrat durant la presentació
Comentaris