“Els pocs que quedem estem reben de tots costats”. El sector tèxtil ja estava en crisi abans d’entrar en la delicada situació econòmica actual i ara només s’accentua més una situació molt delicada. Les paraules de Josep Espígul, president de l’Associació d’Empresaris de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca (ASEGEMA), defineixen el camí del sector: “nosaltres no només rebem de la crisi, sinó també dels canvis en el mercat i de la constant reconversió que estem intentant dur a terme des de fa molts anys en el tèxtil”. Espígul va participar en una trobada empresarial junt amb la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), el Consell Comarcal del Maresme i l’IMPEM per mirar de trobar solucions per als empresaris.
Una d’elles passa pel projecte ACTE: ‘a network for innovation’. Es tracta d’un projecte a nivell europeu en el qual s’hi han afegit cinc municipis catalans. La presidenta de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica, Alícia Romero, va explicar que es tractava d’una “xarxa d’innovació liderat a Catalunya per l’IMPEM” que pretén acostar projectes nous i “accions concretes entre diferents empreses” per poder tirar endavant. Romero va explicar que aquestes propostes passaven des de aplicar “noves tecnologies en el sector” a crear “aliances amb altres empreses”, entre d’altres exemples.
En la trobada es va presentar un estudi fet pel centre tecnològic CETEMMSA a instàncies de l’IMPEM en el qual es mirava d’assenyalar les necessitats formatives de directius i comandaments intermedis d’empreses tèxtils del Maresme. Entre algunes de les dades més destacades, hi havia la necessitat d’aprendre anglès, de fer comerç internacional. La metodologia docent més adequada segons l’estudi seria la de fer programes oberts i programes formatius personalitzats, amb formació pràctica que inclogui la discussió de casos d’èxit, fet de manera presencial amb grups reduïts i en format de curs intensiu.
-
Comentaris