Castell de Torelló
Castell de Torelló

laMalla.cat

El santuari de Bellmunt

La comarca d'Osona compta amb un munt de senders i camins a descobrir per als aficionats al món de les rutes a peu. En aquest cas, el sender de la Vall del Ges constitueix un recorregut d'uns 23 quilòmetres a través dels quals podrem visitar els pobles de Torelló (inici de la ruta), Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló, el Serrat, el Santuari de Bellmunt, el Bosquetell, el Castell de Torelló, el bosc de la Grevolosa o el Molí del Salt.

La ruta comença a la plaça de la Sardana de Torelló, des d'on s'haurà d'agafar una pista cap a Sant Vicenç i Sant Pere de Torelló. Una de les visites obligades i també, el punt més elevat de la ruta, és el santuari de Bellmunt, a 1.246 metres d'altitud, anomenat també 'la talaia de la plana'. Abans d'arribar-hi, passarem per la capella de Sant Roc i pel Coll de Font de Xeca (Coll dels Cristians Vells). La capella de Sant Roc és una capella del segle XIX edificada per aturar epidèmies.

Si durant el camí que haurem fet per arribar a l'ermita haurem quedat ja meravellats pel paisatge, un cop a Bellmunt gaudirem encara més, si és possible, de la bellesa de la Vall del Ges. Comprendrem llavors, de què ens parlava Jacint Verdaguer en un dels versos inicials de l'Emigrant.

Es creu que el santuari de Bellmunt va ser inicialment la capella de l'antic Castell de Sa Reganyada, que existia des d'abans del 1.020 però del qual avui no en queda rastre. El culte a la Mare de Déu apareix documentat per primer cop l'any 1.219. Des de llavors, l'ermita ha sofert diverses reformes i ampliacions, i ha patit incendis, enfrontaments polítics, saquejos de bandolers, destrosses causades per llamps i un nou assalt durant la Guerra Civil.  L'any 1.982 la Diputació de Barcelona encetà un important projecte de restauració acabat el 1.990, que ha convertit el santuari en punt de reunió i hostatgeria, bo i mantenint el seu caràcter de lloc de devoció mariana.

La proposta d'avui no és precisament fàcil. Tot i que no caldrà superar un gran desnivell, sí que serà necessària una bona preparació física i estar disposats a caminar unes set hores.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive