L’Escola Oficial d’Idiomes celebra el seu desè aniversari. Quina valoració feu d’aquests anys de funcionament?
La valoració és molt bona. Vam començar amb pocs alumnes però ara en tenim 1200, i un equip constant de persones que s’hi volen quedar. El seguiment dels alumnes també és positiu, hi ha gent que ho deixa perquè no és un sistema obligatori, però tenim alumnes que comencen amb un idioma, segueixen amb un altre i quan se’ls acaben els tres idiomes que oferim, encara en volen un altre.
Quin és l’idioma més demanat?
Vam començar amb anglès, francès i alemany. Fa deu anys la demanda forta era l’anglès, si bé el francès també en tenia. Però en els darrers dos anys, i també donada la campanya que es fa des d’Alemanya, l’alemany ha pujat i té una demanda forta. I la situació de crisi i el desenvolupament d’aquell país també fa que molts estudiants vulguin anar allà.
Hi ha demanda d’altres idiomes?
La demanda que hi ha des de fa molt de temps és l’italià, curiosament. És un país estimat, molta gent d’aquí viatja a Itàlia, i fer italià és un relax. En canvi, a l’EOI de Drassanes hi ha demanda d’idiomes raros, com per exemple el coreà. El coreà ara s’estudia molt, perquè el mercat se’n va cap allà.
La crisi ha fet canviar el perfil de l’alumne de l’EOI?
Sí. Tenim alumnes des dels 14 anys fins a molt grans. Però des de sempre ha predominat la gent de la franja de 30 a 50 anys, i fa un parell d’anys el perfil professional de l’alumnat ha canviat. Per exemple ara hi ha molts enginyers que se’n van a Alemanya o molts arquitectes que se’n van a Suïssa, o al Nord d’Europa. Això ho estem veient, gent que professionalment tenen ganes de marxar fora.
Heu notat més demanda perquè hi ha més atur?
Sí, i això també s’ha notat sobretot als cursos d’estiu. Fins ara hi havia un perfil molt important de gent adolescent, que hi continua sent, però també és veritat que molta gent sense feina que pot dedicar un juliol a intensificar l’aprenentatge. En aquest sentit, l’anglès continua tenint molta demanda perquè és condició sine qua non per trobar una feina, ja no és un valor afegit. 900 persones es van quedar sense entrar a fer anglès
Tenen problemes d’absentisme entre els alumnes inscrits?
L’absentisme a les EOI és una realitat que a la llarga s’haurà de resoldre. Cap al gener baixa bastant la ratio de l’alumnat, pel nivell de feina, perquè s’ha de treballar molt també a casa. Però cada setembre es reomple, i acaben quedant els que ho necessiten i s’interessen.
S’han plantejat una ampliació de cursos o d’instal·lacions?
Ara mateix no hi ha recursos i per tant no es pot ampliar res del que tenim. Però de moment encara podem assumir tot el que hi ha. Tampoc podríem ampliar molt més perquè tenim 14 aules a l’edifici i està tot ple. Oferir coses noves, més plantilla o nous idiomes, de moment no es planteja. Ara tenim 18 grups d’anglès, 7 d’alemany i 9 de francès, i també fem classes de conversa.
Amb l’obertura de l’EOI a l’Alt Maresme hi haurà més opcions d’entrar a Mataró?
El curs 13-14 hi haurà la germana de l’EOI a Calella. Això farà que gent dels pobles d’allà, del nord del Maresme, que ara venen a Mataró, vagin a Calella.
A l’acte del desè aniversari va comentar que tenia previst revisar el projecte educatiu de l’EOI.
El projecte educatiu és la identitat del centre. Pensem que aquest projecte ha de ser revisable i ara que jo renovo la direcció quatre anys més, s’està revisant. Estem fent una diagnosi per què en la situació de crisi global hem d’optimitzar recursos. La idea és una major projecció a Europa, entre d’altres aspectes.
Què vol dir projecció a Europa?
Per l’idioma que s’estudia a les aules tenim una sèrie d’eines, la gramàtica, etc. Però els aspectes socioculturals lligats a la llengua s’aprenen més si et relaciones amb els països objecte d’estudi. Ara ens connectem per videoconferència, o fem viatges a Anglaterra o Alemany. Fem exposicions, facilitem als alumnes informació per anar a l’estranger, organitzem beques. Volem potenciar això.
Ara que renova el seu càrrec, quin és el seu objectiu a l’EOI?
Seguir mantenint la qualitat que hi ha a les aules i plantejar-nos més projectes amb l’Ajuntament de Mataró i la comarca. Totes les entitats tenen intercanvis, projectes, i ara és el moment d’unir-nos, i també d’integrar-nos al món empresarial. Oferir més cursos específics i mirar quins convenis es poden signar amb entitats de la ciutat.
La directora de l'Escola Oficial d'Idiomes, Leslie Pericot
Comentaris