-
-

capgros.com/ACN

El nou centre de residus del Maresme tracta la brossa abans d'incinerar-la

La planta va començar a funcionar dilluns passat, vuit mesos després de la seva inauguració

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme va començar a funcionar dilluns, dia 7, i vuit mesos després que l'inaugurés l'exconseller Francesc Baltasar. La planta incorpora un nou procés en la gestió dels residus: el pretractament de la fracció resta, que consisteix en recuperar els materials que no s'han separat selectivament -residus orgànics, paper, plàstic, vidre o metall- poder-los reciclar. Després d'aquest procés, el que és realment rebuig s'incinera. La planta té una capacitat de tractament de 190.000 tones anuals de brossa, però aquests primers dies la planta només funcionarà dues hores al dia i tractarà unes 20 tones diàries de residus per comprovar que funciona correctament.

Amb el pretractament del rebuig, els gestors del centre de residus del Maresme pretenen aconseguir un doble benefici. Per una banda, reciclar tot els materials que sigui possible i enviar menys brossa a incinerar. Per l'altra, aconseguir que la brossa que finalment es porti a cremar tingui millors propietats de combustió i, per tant, el rendiment de la planta incineradora sigui més alt.

Tot i que aquests primers dies només es tractaran unes 20 tones de brossa, la planta té una capacitat per fer el pretractament de 190.000 tones de rebuig cada any. En total, es calcula que a través del pretractament del rebuig es recuperarà el 45% dels materials que no s'hagin separat selectivament, com els residus orgànics, el paper, el plàstic, el vidre o el metall.

Gràcies a aquest procés, la brossa que s'incinera es reduirà notablement. Dels 160.000 tones que s'incineren cada any al Maresme, es preveu que es cremin només unes 100.000. Aquesta reducció s'aprofitarà per portar a la planta incineradora el rebuig que es genera a la veïna comarca del Vallès Oriental, amb qui s'estableixen força sinèrgies pel que fa a la gestió dels residus.

Amb la incineració de la brossa, i quan la planta estigui a ple rendiment, es preveu que es generin 85 milions de kilowatts/hora, quantitat suficient per assegurar cada any la demanda energètica de 32.000 llars.

A canvi del servei d'incineració del rebuig, el Maresme envia a la planta de compostatge de Granollers tota la matèria orgànica que es genera a la comarca. Aquesta instal•lació també ha començat a caminar fa pocs mesos i ara, amb la posada en marxa del centre de valorització de Mataró, es preveu una gestió més eficient dels residus d'aquestes dues comarques.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive