Roba, llibres, electrodomèstics, música, àlbums fotogràfics, un decantador de vi amb les corresponents copes o dues entrades per anar al teatre. Està clar que per Nadal o Reis es poden triar tants regals com coses hi ha per comprar a les botigues. Però és un temps en que prenen especial protagonisme les joguines i les darreres novetats tecnològiques. Dit d’una altra manera, aquells objectes que no són tant de primera necessitat i que s’encabeixen dins la cultura de l’oci. Ho ratifica amb la seva experiència Josep Castany, de la botiga Expert Castany: "de rentadores i neveres aquests dies en venem més o menys les mateixes que al llarg de l’any; l’increment important es troba en les càmeres digitals, els MP3 i MP4, o les cafeteres".
I és que Melcior, Gaspar, Baltasar, el Tió i el Pare Noël semblen notar més aviat poc la crisi. No volen que aquests dies deixin de ser màgics per als petits de la casa, i tot i que potser s’ho miren una mica més a l’hora de comprar segons què, tot indica que les botigues de joguines tornen a fer el seu agost durant el desembre. “Trobem que estan canviant una mica els hàbits de compra, i es va cap a un mètode per al que nosaltres hi hem apostat sempre, que és la qualitat per sobre de la quantitat. Comprar joguines que durin temps, encara que les hagin de regalar entre diversos membres de la família”, respon Maite Gasull, encarregada de la botiga El món de l’esquitx.
De les cuinetes a la Wii
“El número 1 en vendes tornen a ser les cuines de joguina, i tant per a nenes com per a nens”, assenyala Gasull, i ho confirma Estrella Garcia, de la botiga Somnis: “les cuinetes i els seus complements tenen molta sortida, i també d’altres joguines clàssiques com els cavallets i les nines”. Aquests jocs d’infant de tota la vida conviuen sense problema cada any amb els d’última moda: “tot el relacionat amb Ben10 i amb els Gormitis tira molt, i alguns objectes estan pràcticament exhaurits”, explica l’encarregada de Somnis, que, tot i els anys que porta en el món de la joguina i per tant fent previsions del que es vendrà més per tal d’omplir el magatzem, cada vegada es troba amb alguna sorpresa: “no sé per què, però últimament estem venent molts globus terraquis, un objecte que havia caigut una mica en desús els darrers temps”.
El joc dit educatiu, com ara els que fomenten el reciclatge o el menjar sa, i aquells en que es poden fer experiments, fins i tot els primers microscopis, estan prenent molta empenta des de ja fa algunes temporades, expliquen tant Maite Gasull com Estrella Garcia. Però si algun àmbit no deixa de sorprendre per les novetats any rere any, i per les elevades vendes, aquest és el de les videoconsoles. “Continua molt en auge la Wii, i els seus components, com ara la Wii Fit, que de ben segur se’ns exhaurirà, i ara també la DS, amb els seus jocs d’exercitar la ment com a gran atracció, ja que són molt útils per a la gent gran”, explica Dani Garriga, de la botiga Garriga 3.
El menjar, que no falti
Si els petits esperen amb delit el Nadal per rebre les joguines, la prioritat de molts adults en aquestes dates és fer uns bons àpats. I per aquesta banda sembla que la desacceleració econòmica, a nivell general, tampoc es nota gaire. Com a mínim als paradistes de la plaça de Cuba consultats, els números els van sortint: “en el meu cas noto un petit increment, n’estic satisfet, i el que sí és cert és que la gent cada vegada ve amb més temps per a no esperar les pujades de preu dels darrers dies i congela el menjar, però això ja passava l’any passat i no havia arribat la crisi”, explica el peixater Miquel Anglada, que també comenta que el rap és actualment el peix que té més sortida per festes. Pepi Peiris, que regenta una parada d’aviram, coincideix amb Anglada en que “de moment no ho hem notat gens, ni tan sols la gent que ve per aquí fa gaires comentaris de la crisi”. Pollastres de pagès i capons volen, i en aquest cas no en sentit literal, de la parada de Peiris a les cassoles mataronines.
I per postres, no hi poden faltar les neules i els torrons. A Casa Graupera fan torrons artesanals i originals combinats amb d’altres de sabors més habituals. “En venem tant d’uns com dels altres, i fins i tot la gent s’atreveix a provar les novetats, com el torró de tiramisú”, manifesta Teresa Graupera, que afegeix amb un punt d’enfadament que “ens afecten més les obres del carrer que no pas la crisi, ja que si no no s’entendria que seguíssim venent igual que sempre al major i en canvi haguem baixat una mica les vendes als particulars que vénen a la botiga”.
-
El regal de l'empresa
On sí que sembla notar-se el canvi de cicle econòmic és en l'adquisició de paneres i lots de Nadal. Aquest acostuma a ser un obsequi que moltes empreses fan als seus treballadors, i per la situació difícil en diversos sectors alguns poden quedar-se sense el regal. Trobem que estan endarrerint més la decisió que altres anys, i que algunes empreses enguany no repartiran les paneres, informa Miquel Boter, de Boter Alimentació. Les paneres més demanades, explica, oscil·len entre els 70 i els 90 euros, amb els productes habituals: tres o quatre ampolles de vins i caves, paté, torrons, neules, olives... I el pernil com a complement a part, se'ns dubte el regal estrella, ja que només una peça pot arribar als 300 euros. Per a no estancar-se, el món de les paneres també va inventant noves fórmules: la gran novetat d'aquest any és que hem fet una panera amb aliments ecològics; la veritat, però, és que de moment no està tenint gaire sortida, diu Boter.
Grans magatzems plens de gent
Comentaris