R. R.

El Maresme engega un projecte d’educació ambiental

“Implica't amb els residus” es duu a terme a través de les associacions de veïns i s'allargarà en mode pilot fins a finals d'any

Des d'aquest mes de setembre es duu a terme a la comarca un projecte impulsat per la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc). “Implica't amb els residus” és una campanya d'educació ambiental basada en els quatre grans conceptes que cobreixen els missatges per tal de millorar la gestió dels residus que generen les associacions de veïns: informar, sensibilitzar, conscienciar i participar.

“És un projecte de comunicació i educació ambiental que, de moment, s'està treballant a l'àrea metropolitana, el Bages i el Maresme”, explica Germán Rafales, coordinador del projecte. “Implica't amb els residus” es duu a terme a través de les associacions de veïns, que es converteixen d'aquesta manera en “una eina per educar els veïns a millorar la problemàtica dels residus”.

La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) és l'encarregada de dur a terme el projecte a la comarca. És per això que una tècnica llicenciada en ciències ambientals treballa des del local de la FAVM posant-se en contacte amb els ajuntaments i les associacions de veïns de la comarca per tal d'anar desenvolupant la campanya. El projecte s'allargarà en mode pilot fins a finals d'any i, si els resultats són satisfactoris, és probable que es prorrogui durant sis mesos més. De fet, des de la coordinació del projecte es lamenten que “quatre mesos passen rapidíssim, entre que es visiten les diferents associacions de la comarca, se'ls dóna el material i se'n fa seguiment”.

Un projecte únic a l'estat
El projecte realitza ecoauditories dels locals de les associacions de veïns i de les seves activitats tant internes com externes. En els treballs als locals “es tracta de controlar la despesa de residus, com per exemple el paper, i minimitzar-ne els residus fent coses com imprimir a doble cara, ...”, mentre que en les activitats de les associacions el projecte controla sobretot que es faci una recollida selectiva de residus: “per exemple, si una associació fa una festa, mirar que la recollida de residus sigui selectiva, que es donin gots reutilitzables o que el menjar es compri a granel”, comenta Rafales.

El programa vol fomentar bones pràctiques en la gestió dels residus que les associacions de veïns generen als seus locals i activitats. Un projecte com “Implica't amb els residus” no s'havia portat mai a terme a l'estat i ben poques vegades a la Unió Europea. “A Alemanya, per exemple, hi ha un moviment ecologista molt potent i s'havien fet coses com aquestes, però sense implicar-hi el moviment veïnal, que aquí Catalunya és molt important i té molta xarxa, amb prop de 700 entitats federades”, diu Rafales.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive