capgros.com

El Maresme acull la prova pilot del programa de Salut ‘Cuida’m’

La generalitat ha creat aquest identificatiu per garantir un tracte diferenciat a malalts amb demències greus i discapacitat

El Maresme central és una de les tres zones on es posarà en marxa com a prova pilot el nou programa ‘Cuida’m’ que promou el departament de Salut de la Generalitat. Es tracta d’un distintiu que s’atorgarà a malalts amb demències greus, discapacitat intel•lectual, autistes o amb danys cerebrals i que permetrà tenir una atenció diferenciada per les seves característiques. La prova pilot s'està començant a implantar a Cornellà de Llobregat, Manresa i el Maresme Central i l'objectiu és que el 2014 es pugui estendre al conjunt de territori. Amb aquesta identificació es vol aconseguir que el personal mèdic conegui des del primer moment les característiques del pacient i pugui estar acompanyat per un familiar en tot moment i evitar situacions que poden provocar una crisi en el malalt. Al Maresme central la prova pilot es posarà en marxa en l'àmbit de l'autisme i persones amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada i greu i profunda de menys de 18 anys. Els resultats de la prova pilot s'avaluaran a finals del 2013.

La targeta està dirigida a persones amb demència i alzheimer a partir del nivell 4, amb un nivell d'afectació cognitiu moderat, amb discapacitat intel·lectual greu i profunda, o bé lleu o moderada però amb trastorns de conducta. També per a persones autistes i d'altres amb danys cerebrals. La nova distinció a la targeta no suposa cap modificació en relació al dret d'atenció sanitària ni ofereix al malalt cap cobertura addicional sinó que el que es busca és que aquest pacient rebi l'atenció necessària tenint en compte les seves característiques. Així, el malalt tindrà prioritat en l'accessibilitat al sistema per exemple disminuint l'estada a les sales d'espera, podrà estar acompanyat en tot moment per un familiar, tindrà facilitats en l'atenció domiciliària, prioritat en la inclusió de la recepta electrònica i atenció especial en el transport sanitari, entre d'altres.

Fins ara era el coneixement per part del metge de família el que facilitava que aquests pacients tinguessin el tracte que necessiten però quan la consulta o atenció mèdica es produeix fora d'aquest àmbit es podien donar problemes. La identificació a través de la targeta permetrà ara que qualsevol membre mèdic en contacte amb el pacient conegui la seva situació.

L'encarregat de sol·licitar la targeta serà el metge del pacient, que la podrà sol•licitar ell mateix o el seu tutor o representant. En tot cas dependrà del diagnòstic i l'opinió del metge l'atorgament de la distinció. Aquesta distinció s'haurà de renovar cada dos anys. Actualment, es podrien beneficiar d'aquesta targeta el 5,5% de la població de més de 70 anys que té demència o els 50 de cada 100.000 habitants amb autisme que hi ha a Catalunya.

La mare d'un nen amb autisme va explicar durant la roda de premsa que aquesta era una demanda dels familiars perquè per al seu fill una espera de 40 minuts en una sala d'espera pot generar en una crisi que després impedirà que el metge pugui fer l'exploració. Va afegir que sovint es troben amb que quan accedeixen a la consulta del metge, aquest li diu que un altre dia comuniquin el trastorn del seu fill i ha celebrat que amb la identificació això ja no serà necessari. "Ens facilita molt la vida", va declarar.

Donar més utilitats a la targeta
El conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que aquesta és una manera de donar més utilitat a la targeta sanitària perquè aquesta deixi de ser merament identificativa. El conseller reconeix que li agradaria poder implantar un xip a la tarja per donar-li més utilitat però que actualment això és econòmicament impossible.

Malgrat això, va dir que durant la legislatura es treballarà per anar donant més utilitat a la targeta, com es fa ara incloent la distinció 'Cuida'm'. Va afegir, per exemple, que una altra possibilitat és que també inclogui el fet de ser donant de sang o que el pacient pugui consultar el seu historial clínic amb la tarja.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive