L’acord d’agermanament signat entre Mataró i Fort Lauderdale, ciutat nord-americana de l’estat de Florida, ha de servir per crear noves oportunitats a la capital del Maresme en els àmbits econòmic, empresarial, acadèmic i cultural. Aquest és l’objectiu del viatge que l’alcalde, Joan Mora, i el regidor de promoció econòmica, Miquel Rey, van fer la setmana passada per signar l’acord amb l’alcalde de Fort Lauderdale, John P. ‘Jack’ Seiler. Mataró forma part així del grup de 17 ciutats que es troben a la Greater Fort Lauderdale Sister Cities International, una xarxa de cooperació global en el desenvolupament de programes conjunts que va més enllà d’un simple agermanament institucional.
Miquel Rey considera que l’acord és “una injecció de moral” per la ciutat i la comarca, ja que arriba proposat pel municipi nord-americà, que té un paper de lideratge important al sud de Florida. “Van trobar en Mataró i Maresme moltes similituds respecte al que ells proposen, i d’això se n’adonen quan veuen les accions que hem engegat tant a nivell de Port buscant operadors d’allà per a futures inversions com per temes d’intercanvi amb el TecnoCampus”, explica. Precisament aquests dos temes, Port i Parc Tecnològic, seran les primeres concrecions d’aquest agermanament entre ciutats.
Respecte el Port, Rey explica que estan treballant amb Marina Barcelona 92 (Drassana de reparació referent en el sector dels súper iots) i agents del sector nàutic de Barcelona perquè s’involucrin en l’arribada d’operadors de Florida al port de Mataró. “Volem ser la porta d’entrada d’aquests operadors al Mediterrani”, diu el regidor. Perquè això sigui possible, però, aquest ha de ser “un projecte de país i no només de ciutat. Rey també remarca la similitud entre Mataró i Fort Lauderdale, ja que la capital del Maresme es vol convertir en “la porta nord de Barcelona i ells són la porta nord de Miami”. La inversió ha de servir concretament per crear el nou varador al Port de Mataró a la zona on hi ha actualment la llotja.
A banda d’això, els contactes en el sector nàutic també volen ampliar-los en l’àmbit acadèmic, proposant accions conjuntes amb la Florida Atlantic University on per exemple s’ha instal•lat el darrer guanyador dels premis Creatic, l’empresa mataronina Slid. “També volem fer intercanvis amb les universitats, una idea que tindrà resultats a l’escola d’estiu on vindran ja uns quants alumnes”, explica Rey, que afegeix: “Han mostrat interès en la logística, el negoci marítim i el sector turístic que toquem a nivell acadèmic, i la idea de vincular els estudis de les dues ciutats, tot i que les diferències en la manera d’estudiar i preus és un tema a resoldre”.
Més enllà de les primeres concrecions, Rey considera que l’agermanament és una autovia per aconseguir moltes altres coses i ara els toca una feina per “mostrar a les empreses de Mataró i Maresme les oportunitats que s’obren a nivell turístic i cultural”. “És un pont per poder vendre i explotar en molts àmbits el que tenim”, afegeix. En aquest sentit, l’Ajuntament ja treballa “amb el Consell Comarcal perquè aprofitin l’acord amb Fort Lauderdale, ja que ells formen part del comtat de Broward”, que acull més de 1,6 milions d’habitants.
Tant Mora com Rey van aprofitar el viatge (obligatori perquè per formalitzar l’agermanament s’havia de signar en persona als Estats Units) per visitar altres emplaçaments i institucions de la zona per establir contactes i possibles sinèrgies. Es van trobar amb diferents operadors del sector de la indústria nàutica recreativa, el Research Park at Florida Atlantic University amb qui el TecnoCampus té signat un conveni d’internacionalització i amb el Design Center of The Americas, un showroom que mostra més de 100 botigues de disseny d’interiors.
-
Les claus
L’agermanament permet aconseguir sinèrgies en una xarxa de 17 ciutats
Fort Lauderdale es va interessar en Mataró per la proximitat amb Barcelona i potencialitats com el Port o el TecnoCampus
Un dels objetcius és que operadors del sector Nàutic de Florida aterrin a Mataró
-
Comentaris