La continuïtat de l’equip de professors de l’Escola Municipal de Música (EMM) no es pot garantir per la via de la subrogació. Així ho han explicat aquest dilluns el president de l’IME, Pere Galbany, i el cap de l’àrea de Serveis Personals, el regidor Joaquim Fernàndez, en resposta a les crítiques de l’oposició pel plec de condicions del nou concurs d’externalització de la gerència i la contractació de l’EMM. El Plenari de l’IME va votar en contra de l’aprovació del concurs perquè no preveu la subrogació dels prop de 40 professors de l’escola per part de la nova empresa adjudicatària, i per tant deixa la seva continuïtat en entredit. El govern municipal, però, defensa que aquesta subrogació no s’ajusta a la legalitat ni al model establert de l’EMM, i que mai ha estat prevista dins el sistema de funcionament d’aquest servei municipal.
L’argument que esgrimeix l’executiu municipal és que la subrogació del professorat de l’IME implicaria, d’una manera directa o indirecta, que l’Ajuntament o l’IME assumiria aquests treballadors en plantilla. L’equip docent de l’EMM depèn actualment de dues empreses adjudicatàries (VisualSonora i Educats) que van guanyar els dos concursos que s’han realitzat fins ara. A més, hi ha un equip directiu format per tres persones amb contractes d’obra i servei signats directament de l’IME i que finalitzen a l’agost. Seguint amb aquest argument del govern, la subrogació contradiria el Decret Rajoy, que impedeix als ajuntaments a crear noves places públiques d’ocupació durant el 2012. Des del consistori defensen que el decret d’implantació de l’Escola de Música, que data del 2009, no fa cap referència a la subrogació dels treballadors, per la qual cosa el nou concurs s’adapta al que establia aquell document.
Els grups de l’oposició (PSC, ICV-EUiA i CUP) que han criticat aquesta mesura van assegurar que la subrogació sí que s'ajustaria a la legalitat perquè en altres serveis municipals, com el de neteja o el Mataró Bus, sí que es realitza. Joaquim Fernàndez ha matisat, però, que el consistori ho ha de fer “perquè així ho marca la llei en aquells serveis que hem de proveir de manera obligatòria, encara que sigui mitjançant concessió administrativa”. L’EMM no entra en aquesta categoria. L’oposició també va reclamar que, en cas de manca d’acord, es prorrogués el contracte amb les dues empreses adjudicatàries actuals. El govern diu, però, que això és impossible, perquè el concurs és a un any i improrrogable. Fernàndez ha destacat que no s’oposen a la continuïtat de l’equip docent actual, però creuen que ha de ser l’empresa adjudicatària qui esculli quedar-se amb el professorat existent, i no l’Ajuntament qui els obligui a fer-ho.
Davant la situació d’impàs que s’ha creat arran de la votació del Plenari de l’IME de la setmana passada, que impedeix celebrar el concurs d’adjudicació, Galbany ha assegurat que el futur de l’EMM “és incert”. Tot i així, ha assegurat que creuen en l’actual model de l’Escola i que treballaran per a mantenir-lo.
-
Comentaris