Els més de tres milions que costarà el trasllat de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt recauran en els promotors dels sector de la ronda Barceló i dels entorns del carrer Biada. Els costos de l’operació es dividiran en tres parts. El sector discontinu de la ronda Barceló-Fàbregas i de Caralt assumirà el cost del desmuntatge i trasllat de la nau. Pumsa, com a administració actuant, s’encarregarà de la despesa de l’emmagatzematge de les peces. Per últim, la reconstrucció de la fàbrica a la cantonada del carrer Iluro i Biada anirà a càrrec dels propietaris d’aquest sector. L’empresa municipal d’Urbanisme, Pumsa, serà la responsable del projecte i la seva execució, un procés que també estarà supervisat per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat.
El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, explica que la ronda Barceló haurà de fer-se càrrec del desmuntatge de la nau: “Si enlloc de traslladar-la, l’haguéssim demolit, el sector també ho hauria d’haver assumit”, ha explicat. Prop d'un centenar de propietaris del sector de la ronda Barceló hauran de fer-se càrrec dels 1,2 milions d'euros que costarà el desmuntatge de la nau. Aquestes càrregues urbanístiques formen part d'un paquet de més de quaranta milions d'euros de despeses d'urbanització, que els propietaris han d'assumir a canvi de les futures plusvàlues que els pot aportar la transformació del sector.
Per la seva banda, Pumsa finançarà l’emmagatzematge, que suposarà una despesa “marginal” en relació al cost total de l’operació, segons ha dit el regidor. La reconstrucció de la fàbrica recaurà en els propietaris de la finca on s’ubiqui la nau. “Sempre hem dit que els sectors correrien a càrrec d’aquestes despeses, i que si després volen buscar un operador, podran fer-ho, perquè el mercat dóna de si”, ha puntualitzat Bassas, que ha insistit en el fet que l’Ajuntament “no posarà ni un duro” en aquesta operació. El gerent de Pumsa, César Fernàndez, ha explicat que la reconstrucció de la nau i els edicles de Can Fàbregas no s’entenen com una càrrega urbanística “sinó com un major valor del sector”. “La finca de la nau tindrà un valor superior, el propietari que se la quedi assumirà el cost de la construcció”, ha explicat. "El propietari podrà recuperar aquesta càrrega a través de l’operador”, ha afegit Bassas. Segons han reconegut tant Fernàndez com Bassas, podria donar-se el cas que l’empresa municipal Pumsa s’acabés convertint en la propietària de la finca de la nau i qui acabés buscant l’operador que l’exploti comercialment. "Però aquest seria el pitjor escenari", ha puntualitzat el regidor, que creu que hauria de ser "el propi mercat hauria de poder resoldre de dalt a baix aquest assumpte i col·locar al mercat una peça d’aquestes característiques.
La deconstrucció i trasllat de la nau es podria començar a finals d'any, mentre que durant el primer trimestre del 2009 es preveu que comencin les obres del Corte Inglés.
Pla de Millora Urbana
Les condicions per a aquest trasllat i reconstrucció de la nau queden recollides en el Pla de Millora Urbana de l’illa de Can Fàbregas i de Caralt. El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, ha concretat aquest dimarts, dia 5, els detalls d’aquest projecte que superarà, en el ple del proper dia 13, la seva aprovació provisional. El PMU de Can Fàbregas defineix també la distribució de superfícies i el volum del futur centre comercial. El Corte Inglès ocuparà el 75% de l’illa de Can Fàbregas mentre que el 25% restant serà espai públic. Des del carrer Biada, l’edifici constarà de baix més tres plantes, que es convertiran en quatre aprofitant el desnivell fins al carrer Torrijos. Pel que fa a les plantes sota rasant, el Corte Inglès tindrà sis plantes subterrànies que es destinaran tan a activitat comercial, de serveis i magatzem com a un gran aparcament que disposarà d’entre 800 i 1000 places. Aquestes s’afegiran a les 200-250 places que sorgiran de l’aparcament públic que es construirà en el subsòl del carrer Biada, i que en un futur es podria ampliar amb 300 noves places en un hipotètic aparcament subterrani que es podria construir a l’illa de Ca l’Ymbern.
En el ple municipal del dia 13 també es portarà a votació la modificació puntual del Pla General dels entorns del carrer Biada, un sector que inclou les illes situades entre els carrers Biada i Velàzques així com el sector de Ca l’Ymbern. Aquesta modificació haurà de fer possible la transformació urbanística d’aquest espai en el qual, a banda de la nau de Can Fàbregas, també s’hi crearan diversos espais públics, s’hi ubicarà una nova escola aprofitant l’antiga fàbrica Fontdevila i Torres i s’hi construiran habitatges i locals comercials. Segons Bassas, aquestes dues tramitacions han de permetre “avançar de forma clara per fer que el Corte Inglès arribi a Mataró amb totes les garanties” així com vetllar per les millors condicions dels seu emplaçament i de l’entorn.
Bassas durant la roda de premsa
Comentaris