La presentació, dilluns 8, de l'avantprojecte del PAM i el pressupost del 2008 en una reunió del Consell de Ciutat ha donat el tret de sortida al procés de participació ciutadana. La reunió es va iniciar amb una breu explicació sobre els documents a càrrec de l'alcalde, Joan Antoni Baron, i Montse López, regidora de serveis centrals. La intervenció d'ambdós va consistir en una recapitulació dels projectes per acabar o els que estan en estudi com, per exemple, el CAP de la Llàntia o el futur poliesportiu del carrer Euskadi. A més, es van detallar les xifres dels pressupostos, que superen els 125 milions d'euros. A l'avantprojecte, però, encara hi falten les dades corresponents a les empreses municipals com PUMSA o Aigües de Mataró.
El Consell de Ciutat ha estat, en aquesta ocasió, obert a totes les persones que formaven els consells participatius en l'anterior legislatura, ja que les eleccions municipals i la constitució del nou govern ha provocat que la majoria d'aquests consells encara no estiguin formats. Una altra de les peculiaritats del Consell extraordinari ha estat el seu format. L'encarregat de donar les instruccions de funcionament als assistents va ser Carlos Fernández, regidor de Participació Ciutadana.
El nou format consistia en utilitzar un full inclòs a la carpeta informativa que rebia cada assistent a l'entrada i anotar-hi una proposta de tema a debatre. Aquestes propostes eren incorporades a una graella de gran tamany penjada en una de les parets de la sala d'actes del centre cívic. Aquest organigrama subdividia la reunió en horaris de debat d'uns 25 minuts per tema- i diferents sales. D'aquesta manera, qui volia debatre i fer sentir la seva opinió sobre, per exemple, cultura, havia de consultar la graella per veure a quina hora i a quina sala es debatria sobre aquell tema. Els firmants de les propostes eren, també, els encarregats de guiar cada una de les petites sessions de debat.
Descontent amb el format
Després de la teoria, però, va arribar la pràctica. La lectura en veu alta de les propostes a mesura que s'anaven incorporant a la graella es va acabar convertint en un altaveu per a les opinions més desfavorables amb el nou sistema. "Aquest sistema només serveix per tenir-nos entretinguts i després decidir el que vulguin ells", va comentar un dels assistents recordant un format similar durant el procés de debat del Pla Central de Cerdanyola. Un altre dels punts polèmics de la jornada va ser el poc temps per valorar el nou PAM i pressupostos, -una setmana-, que tenien, per exemple, les Associacions de veïns de cara a fer propostes amb cara i ulls. "Primer hauríem de sotmetre a debat popular tot el pla de govern de la legislatura fins al 2011, que això no se'ns ha consultat", va afegir un dels representants de les associacions.
La resta de propostes van cobrir un ampli ventall de temes. Des de qüestions generals com la cultura i la circulació, fins a propostes concretes com el paper de la gent gran en la presa de decisions o la possibilitat de votar i aprovar una dotació econòmica de cara a la pròxima legislatura destinada a crear un procés participatiu de cara als pressupostos del 2009 "real, amb el màxim de ciutadans, i no això".
Arribat el moment de subdividir-se en els grups de debat, el format va demostrar algunes de les seves mancances. Aglomeracions de gent per consultar els horaris de la graella, més gent a la sala comú habilitada pels no interessats en els debats de cada moment que als diferents espais de discussió, modificacions sobre la marxa de els hores d'inici i finalització dels debats i, fins i tot, alguns abandonaments. Les propostes realitzades durant les sessions de debat, seran resumides en un informe.
Després de la reunió del Consell de Ciutat, el proper 17 d'octubre hi haurà una Audiència Pública oberta a tota la ciutadania i entitats. A més, totes les propostes fetes es poden transmetre i consultar a través d'un blog. El pressupost es portarà a aprovació inicial en un ple extraordinari el proper 30 d'octubre. Aquest ple donarà pas a un espai de temps dedicat a les al·legacions i s'espera aprovar els pressupostos oficials el 20 de desembre.
Fernàndez, Baron i López durant la presentació dels pressupostos
Comentaris