La zona verda a tocar de Can Marfà on s'ubicarà un edifici prefabricat provisional.
La zona verda a tocar de Can Marfà on s'ubicarà un edifici prefabricat provisional.

Un edifici prefabricat al costat de Can Marfà per al Casal de gent gran de l’Havana

L’Ajuntament instal·larà aquest edifici com a solució provisional, al costat de la nau històrica i en una zona verda, cosa que indigna Junts per Mataró

La zona verda de la parcel·la de Can Marfà és l’espai escollit per l’Ajuntament de Mataró per edificar-hi amb caràcter de solució provisional una extensió del Casal de la Gent Gran de l’Havana. L'aprovació inicial del projecte ja està embestada i el nou edifici prefabricat podria obrir la primavera del 2022. El projecte i la seva ubicació no són del gust de Junts per Mataró que es queixa, a més, que l’Ajuntament no hagi esperat al beneplàcit del Consell del Patrimoni per autoritzar l’operació.

El conjunt fabril de Can Marfà consta de les dues naus històriques i de més espais que delimiten tota la parcel·la. Just a la cantonada del carrer Jordi Joan (o de les rates, segons se n’ha dit tota la vida) i Camí Ral hi ha una àrea verda on l’Ajuntament ha decidit d’alçar-hi un edifici elaborat amb mòduls prefabricats i que ha de servir com a solució temporal a la demanda del Casal de la Gent Gran de l’Havana de més espai per realitzar les seves activitats. Des de l’Ajuntament s’insisteix en la provisionalitat d’aquesta construcció que ha fet arrufar el nas a Junts per Mataró que en critica el fons i les formes.

120 metres quadrats més pel Casal

L’Ajuntament insisteix en que la construcció, que costarà 322.000 euros i que en cap cas estarà enllestida abans de la primavera del 2022 és “una solució provisional menys cara que altres alternatives com llogar altres espais” i asseguren que “se segueix treballant per buscar una solució definitiva”. L’edifici s’alçarà a partir de cinc mòduls prefabricats que acabaran donant llum a un espai que donarà 120 metres quadrats més al Casal de la Gent Gran del barri. Es dóna la casualitat que des de l’inici de la pandèmia, l’activitat als casals presencial està suspesa (es fan activitats telemàtiques) i els equipaments tancats.

La cantonada on s'ubicarà el mòdul

La cantonada on s'ubicarà el mòdul

Tot i ser un edifici prefabricat, el projecte no resultarà en un edifici de l’estil de les aules provisionals d’alguns centres educatius sinó que la construcció incorpora “un revestiment que farà que quedi ben integrat a l’entorn”, segons fonts municipals. L’Ajuntament defensa que “al ser un ús provisional es pot ubicar en una zona verda” i posa sobre la taula que “els mòduls són de compra o sigui que en un futur es podria reubicar en algun altre punt de la ciutat” per resoldre altres necessitats d’espai.

Junts per Mataró ho critica

Junts per Mataró ha posat el crit al cel per la solució escollida per l’Ajuntament, per la ubicació en terrenys de zona verda i per la no consulta prèvia al Consell del Patrimoni. El grup que lidera Alfons Canela assegura en un comunicat que “encara que l’informe no sigui vinculant, no sembla que sigui un òrgan del qual es puguí menystenir la seva opinió” i asseguren que “només forçant la interpretació de la norma urbanística es pot entendre que es puguin instal·lar en una zona verda cinc mòduls prefabricats, encara que sigui amb caràcter provisional”

Junts recorda que segons l’indicador de dotacions de superfícies de zones verdes per habitant, Mataró “es troba en situació deficitària al no superar els 9m2 /per habitant i justament el barri de l’Havana, fa anys que reclama l’adequació d’aquest espai” i critica la “improvisació” del govern per haver optat per aquesta opció.

Comentaris (4)

Monty Fa 7 mesos
En llegir la notícia he pensat que era una inocentada.Ho és? Un barracot a l'espai de Can Marfà,ni que sigui provisional.Si us plau ,amplitud de mires.Si estan orfes d'idees ,fàcin una ullada a Can Aymeric de Terrassa,can Granotes d'Igualada,Vapor de Sabadell ... Crec que els podria ajudar i alhora la ciutadania s'estalviaria uns malbaratats diners.
Corner Fa 7 mesos
I jo em pregunto, quin mal hem fet els avis i veíns de l'Havana perquè se'ns tracti així ,.De moment i des de fa molts anys ,atribueixen la paraula casal a un local ,insuficient ,d'una comunitat de veïns i ara per més inri un barracó que ubicaran en un petit espai verd de Can Marfà.Millor seria que s'estalviessin els malaguanyats 320.000 € i els empleesin per fer un Casal amb majúscula, com Déu mana.No es preocupin seguirem esperant ...però no massa,ja som grans.
Helena Fa 7 mesos
Com a veïna del barri de l'Havana preferiria que arreglessin els entorns de Can Marfà, que els urbanitzessin adequadament i que posessin a disposició de la ciutadania els espais verds que guanyaríem pel barri i per la ciutat. Actualment, la zona es troba a mig urbanitzar i la ciutat i el barri millorarien molt si es tiressin a terra els murs i la zona verda fos un espai per a tothom, ja que l'Havana com a barri antic necessita millorar en aquest aspecte. Potser adequant espais a les naus del
Posal el casal a can Marfà Fa 7 mesos
Tota la superfície de les naus de can Marfà està ocupada? El casal podria anar a l'antiga fàbrica.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive