En les dades demogràfiques de Mataró a mitjans de 2007, la ciutat aconsegueix un creixement interanual de l'1'5% i supera els 120.000 habitants. D'aquests mataronins, 2 de cada 3 ocupats, treballen a la nostra ciutat. Això significa una taxa d'autocontenció molt bona, va comentar l'alcalde, Joan Antoni Baron durant la presentació del 10è Informe de Conjuntura Socioeconòmica de Mataró. L'informe repassa els principals indicadors socioeconòmics tant a Espanya i Catalunya com al món sencer, amb especial atenció a les dades mataronines. Unes dades que són clau per a preveure com evolucionarà la societat en els propers anys.
Entre les xifres i els indicadors inclosos a l'informe i repassats per Baron i la regidora de Serveis Centrals, Montse López, durant la presentació celebrada dimecres 10 al Centre Cívic de Pla d'en Boet, destaquen els relacionats amb l'ocupació. Les primeres dades de 2007 denoten una baixada de 5 punts en la taxa d'atur i això es manifesta amb l'increment de persones assalariades (un 4% més respecte l'any passat). Unes dades valorades molt positivament per l'alcalde malgrat la davallada considerable del, fins ara, sector hegemònic, el tèxtil. L'Informe també apunta, entre molts altres punts, els primers símptomes de les baixades de preus en la construcció malgrat tractar-se d'un dels sectors que aporta més assalariats a la ciutat.
10è Aniversari
Amb l'informe d'enguany, el número 21, el Servei d'Estudis i Planificació de l'Ajuntament de Mataró celebra el 10è aniversari des de la publicació del primer número de l'Informe. Per aquest motiu, s'inclou un monogràfic que analitza l'evolució i canvis que ha experimentat la ciutat al llarg dels darrers deu anys en diferents àmbits com, per exemple, població, habitatge, estructura productiva, mercat de treball o sostenibilitat. A més, per commemorar l'aniversari, l'acte va comptar amb un debat-tertúlia que sota el títol Mirant endavant: canvis i reptes dels propers 10 anys va reunir personalitats de l'Economia que alguna vegada han estat relacionades amb l'Informe. Xavier Subirats, soci director d'Amsel Assessors i vocal de la Junta del Col·legi d'Economistes de Catalunya, va ser l'encarregat de fer les preguntes als convidats i moderar la xerrada.
Consulta aquí l'informe de conjuntura.
-
Els experts coincideixen en la necessitat d'unes bones institucions
Antoni Serra Ramoneda, president de l'Agència per a la Qualitat Universitària; Joaquim Trigo, director executiu de Foment del Treball i el Sr. Joan Tugores, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona, van ser els experts convocats a la celebració del 10è aniversari de l'Informe de Conjuntura Socioeconòmica. A més, i malgrat la seva absència per motius de mobilitat, Anna Cabré, directora del Centre d'Estudis Demogràfics i catedràtica de Geografia Humana de la UAB, va deixar enregistrada la seva participació i les seves opinions sobre els canvis demogràfics viscuts en aquests 10 anys i els que, molt probablement es viuran en la propera dècada.
Encara que cadascun d'ells va parlar dels temes sobre els quals treballen van coincidir en la necessitat d'unes bones institucions per al bon funcionament en el tipus de societat i mercat que tindrem en els propers 10 anys. Sobre aquest punt en concret, Ramoneda va felicitar Mataró per la seva voluntat de perseguir que els llocs de treball de la ciutat tinguin un valor afegit però va alterar que el principal problema és el poc interès dels joves per les carreres de ciències i tecnologia. Tugores, per la seva banda, va destacar la transformació del mercat global. Ara els territoris s'especialitzen en fragments del procés, no en productes sencers, va explicar. Bastant d'acord amb els seus companys es va trobar Trigo que, entre altres temes, va tractar la necessitat futura de saber col·laborar amb el nostre veí, enlloc de competir-hi.
Ramoneda, Tugores, Trigo i Subirats durant el debat
Comentaris