El sector de l’oci nocturn de Mataró, referent al Maresme i un dels més potents de la província de Barcelona, porta més d’un any del tot aturat, amb el parèntesi estival que li va permetre reobrir a mig gas. El Procicat ha validat el pla sectorial que estableix com podran retornar a l’activitat les discoteques i pubs nocturns, però encara no s’ha decidit quan ho podran fer. El pla genera molts dubtes entre les principals discoteques de Mataró, que també es queixen de la manca de facilitats per part de l’Ajuntament. Aquest passat cap de setmana ja s’han celebrat festes com la Milonga i establiments com Particular tenen previst reobrir el cap de setmana vinent, tot i que “fent malabars”, com diuen els seus gestors; d’altres, com Miracle, s’esperaran a que la normativa sigui més laxa perquè amb les limitacions actuals, afirmen “no ens surt a compte”. La discoteca Cocoa, per la seva banda, es prepara per la reobertura, però encara sense data.
La festa Milonga, promoguda els diumenges a la tarda pel grup Cocoa, té lloc a la terrassa de l’antic Privat. El fet de celebrar-se a l ‘aire lliure és clau en temps de pandèmia, i és quelcom que l’ha ajudat a tornar a l’activitat diumenge passat, dia 16. Van celebrar la primera festa des de l’estiu passat, de 17 a 23h, on era imprescindible la reserva prèvia per poder-hi accedir, segons va publicitar l’establiment a través de les xarxes socials.
Un altre establiment que és 100% a l’aire lliure, Particular, té previst reobrir dissabte vinent, dia 22. Aquesta discoteca, una de les més populars de la capital del Maresme, està ubicada a un antic casalot indià del Pla d’en Boet que abans havia acollit el local Manaus, amb el pati com a espai de ball, barra i terrassa. Dissabte, però, reobrirà com si fos un bar més, i no pas amb la seva llicència habitual amb la que exercia normalment.
Particular reobrirà com a bar, per tant ha de tancar a les 23h i no pot posar altaveus a la terrassa
“Des de l’Ajuntament no ens han donat cap altra opció”, afirmen des de la gerència de Particular, que lamenten que a altres poblacions com Barcelona els locals, per adaptar-se a les circumstàncies, poden compartir llicència de cara a obrir durant el dia com a bar i de nit com a local d’oci nocturn. “O sóc un bar, o sóc una sala de festes, però no puc fer les dues coses”, constata. I com que amb el rol de sala de festes encara no pot obrir fins que no ho aprovi el govern, ho farà com a bar. El problema és que s’ha d’ajustar a totes les normatives que això implica, entre elles que no pot posar altaveus a l’exterior (pati o terrassa). “Ens sembla coherent haver de tancar a les 23h, però no que se’ns tracti com si fóssim un bar de la plaça de Santa Anna quan estem enmig del polígon, on no molestem ningú”, lamenten a Particular. A més de mostrar-se molt crítics amb el Procicat (“el pla que han anunciat és lamentable”, asseguren els gerents del local, sobretot pel fet d’obligar a mantenir metre i mig de distància a les terrasses, quelcom que consideren impossible de controlar), també ataquen l’Ajuntament perquè “no té cap intenció d’ajudar ni fer res”.
"No ens sortirà a compte reobrir amb les condicions que estableix el Procicat", afirmen des de Miracle
Miracle, un altre dels referents de la nit de Mataró, no pensa obrir amb les condicions que estableix el Procicat. “Ho farem quan puguem tenir pista de ball i un aforament molt més considerable, ara mateix no ens surt a compte”, explica Marc Miracle, propietari de la discoteca i del Mardé, el local de copes associat a Miracle. L’establiment té un aforament de prop de 1.000 persones, que s’ha de limitar a un 30% amb el que marca el pla del Procicat. Unes xifres que no quadren per fer front als 4.000 euros per nit que, asseguren, costa obrir l’establiment. “Però no és només això, com se suposa que les 200 persones que tens a la sala mantinguin distàncies d’1,5 metres entre elles, o que només beguin a la barra?” es pregunta el propietari dels locals. És conscient que altres discoteques de Mataró reobriran posant taules i cadires a la pista (que per ara estarà vetada al ball) però assegura que a ells no els surten els números ni ho veuen factible. “Cobrar 15 euros d’entrada a un nano per fer-lo seure a una cadira i consumir allà? No ho pagaran, es gastaran molt menys en alcohol al súper i tindran la nit de festa muntada a base de ‘botellón’,” resol Miracle.
Des de Cocoa, la discoteca més gran del Maresme, han preferit no fer declaracions, tot i que han confirmat que s’estan preparant per poder reobrir l’establiment en el moment que ho permeti la Generalitat, adaptant-se a la normativa establerta pel pla del Procicat.
Els condicionants establerts pel Procicat
Els condicionants del pla sectorial de reobertura preveu limitacions encara molt importants, que fan que s’estigui lluny de poder tornar a les discoteques tal i com eren abans de la pandèmia. Les més destacades fan referència a la pista de ball, on no s’hi pot consumir, cal dur mascareta i ha d’estar perimetrada en el cas dels locals amb aforament superior a 500 persones. Pel que fa al servei de barra s’haurà de garantir la distància interpersonal i la mascareta només es podrà treure per menjar o beure. També cal implementar la venda d’entrades anticipades a locals amb aforament superior a 500 persones, cues amb distància de seguretat o protocols estrictes de ventilació, neteja i desinfecció.
Comentaris