Un total de set directius de l’extinta Caixa Laietana han estat imputats per la comercialització de preferents. Pere Antoni de Dòria, exdirector general de l’entitat d’estalvis, Josep Ibern, que el va succeir en el càrrec i també en va assumir la presidència, i cinc directius més, són els primers imputats de la cúpula d’una caixa d’estalvis a Catalunya per la venda d’aquests productes. El Diari Ara, mitjà que ha donat en exclusiva la notícia aquest matí, ha tingut accés a una interlocutòria del jutge del 12 de desembre passat. El magistrat Jorge Juan Simarro és qui ha admès a tràmit la querella, presentada per una família de Vallgorguina afectada per la comercialització de preferents. El jutge entén que hi podria haver delicte d’estafa per la venda d’aquest tipus de participacions a la família denunciant. La denúncia està signada per un total de sis afectats.
L’advocada encarregada del cas, Montserrat Vinyets, explica en declaracions a capgros.com que van començar “per la via civil”, però va ser quan van començar a introduir-se en temes de participacions preferents i deute subordinat quan van adonar-se que “tot era una estafa, tant per la configuració del producte com per la seva emissió a través de les oficines”. “S’aprofitaven de la confiança i bona aparença que donaven a les seves sucursals”, afegeix Vinyets, que va decidir llavors “canviar l’òptica sobre la qual s’havia de jutjar aquest producte”. Per ella, estava “destinat a aconseguir beneficis patrimonials a través dels estalviadors i els seus estalvis en favor d’una societat domiciliada a les Illes Caiman”.
Vinyets considera que aquests productes estaven dissenyats “per no entendre’s” encara que es “fessin testos d’idoneïtat” i mostra la seva sorpresa davant el fet que malgrat “haver-hi tanta gent afectada a Mataró, des de la fiscalia no es fes absolutament res; va ser llavors quan vam decidir tirar endavant nosaltres”. La querella demana la imputació de sis dirigents de Caixa Laietana per “diversos delictes, entre ells estafa i falsedat documental”. “Va dirigida a qui considerem que van idear sobretot el ‘com’ s’havia de posar en circulació el producte”, explica Vinyets. L’advocada recorda que “són productes que ja existien però destinats a un altre perfil de gent”.
Ara els dirigents de Caixa Laietana estan citats a declarar com a imputats el proper dia 22 de gener al jutjat d'instrucció número 3 de Mataró i també s’obriran diligències per investigar diversos documents com “l’acta dels consells d’administració, comptes anuals, comunicacions a les oficines, circulars internes, etc”. Vinyets està esperançada en que s’acabi obrint judici oral, tot i que “ja sabem que els delictes socioeconòmics són difícils de portar a judici encara que hi hagi conductes tipificades al codi penal”.
Es van exculpar a la investigació de caixes
Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern van declarar el mes de novembre passat al Parlament, davant de la comissió que investiga la gestió de les caixes d’estalvi. L’expresident va culpar llavors Bankia, l’entitat que ha acabat absorbint Caixa Laietana, dels problemes que es van produir amb el bescanvi de preferents per accions, que van perdre tot el seu valor en sortir a borsa. Ibern, a més, va justificar la comercialització de les preferents per la necessitat de la caixa d’incrementar recursos propis. De Dòria, per la seva banda, també va culpar Bankia de la gestió de les preferents i va negar que l’extinta entitat mataronina en tingués cap responsabilitat. És calcula que l'entitat amb seu a Mataró va vendre preferents a uns 15.000 clients.
Durant aquelles compareixences, ICV-EUiA va anunciar que denunciaria Dòria i Ibern davant de fiscalia per si s’havien produït males pràctiques en la gestió de Caixa Laietana. La formació va assegurar que tenia documents que proven que familiars de Dòria es van desprendre de participacions preferents just a temps en gaudir “d’informació privilegiada”. La querella acceptada pel jutjat de Mataró i feta pública aquest dilluns, en tot cas, és una d'anterior, presentada per una família de Vallgorguina.
-
Contractes sense signar
El cas que ha causat a la imputació de diversos dirigents de Caixa Laietana és el de dues famílies de Vallgorguina, els Torras-Barri i Barri-Casas. Els primers van convertir deute subordinat el 2001 i els segons, preferents el 2008. "És especialment greu el segon cas, ja que es signen compra de preferents quan el pare estava ingressat a l'hospital; posteriorment vam comprovar que els contractes estaven sense signar". "Els clients van saber que tenien aquests productes quan els van obligar a fer la conversió en accions, i allà vam veure que la data de signació era impossible perquè estava a l'hospital i posteriorment, comprovar que ni s'havia signat", afegeix Vinyets. En total, les dues famílies van perdre 100.000 i 80.000 euros respectivament després de "fer la conversió per les pressions rebudes per telèfon, ja que si no signaven els deien que ho perdrien tot".
Ibern, a la compareixença al Parlament
Comentaris