Un treballador del servei de neteja. Foto: R.Gallofré
Un treballador del servei de neteja. Foto: R.Gallofré

Més diners per a la neteja i la seguretat a Mataró

La recollida de la brossa i la neteja viària reben els principals increments del pressupost de l’Ajuntament per a 2020

“La ciutadania ens demana una Mataró més neta i més segura, són les dues principals prioritats; per aquest motiu, millorarem el contracte de neteja i recollida de residus i tindrem més policia al carrer”. Així va resumir l’alcalde, David Bote, les prioritats del pressupost de l’Ajuntament per al 2020: més diners per a polítiques de seguretat i per millorar la recollida de la brossa i la neteja viària.

Aquests són els dos fets més destacats d’uns comptes municipals aprovats definitivament al Ple i que, com ja s’ha anunciat, han de fer front a un desajust pressupostari de 8,8 milions d’euros al qual es fa front augmentant els impostos a la ciutadania i aplicant una reducció de la despesa.

Nou contracte de neteja

Pel que fa a la neteja i recollida de residus, està previst que aquest 2020 es revisi el contracte de cara a millorar el servei i actualitzar-ne les condicions. Aquest any es convocarà un nou concurs d’adjudicació després de rescindir el contracte amb l’actual concessionària, l’empresa FCC, malgrat que encara quedaven tres anys de duració. En els darrers anys Mataró ha patit problemes importants en matèria de neteja d’espais públics i recollida de contenidors, quelcom que s’espera resoldre amb l’increment de recursos destinats al nou contracte.

Està previst que en aquest àmbit l’increment total de costos sigui 3,1 M €. És el cas del contracte de recollida de residus i neteja viària, augmentarà en 2 M. D’aquesta manera la despesa global prevista per a la recollida i tractament de la brossa i la neteja viària serà de 13,79 M €, 2,21 M € més que el 2019. Pel que fa a la neteja d’edificis, equipaments i instal·lacions, s’hi destinaran 543.000 € més que l’any passat.

Més policies al carrer

Pel que fa a les polítiques de seguretat i de protecció civil, la partida destinada a aquests àmbits serà de 14,97 milions d’euros, 1,92 més que en el 2019. Gran part d’aquestes recursos es destinaran a cobrir el 100% de les places previstes de Policia Local, quelcom que l’Ajuntament no podia fer des de fa prop d’una dècada, a causa de la crisi econòmica i el deute municipal contret. L’any passat el consistori va convocar 19 places per a nous agents, 13 dels quals amb oposició lliure i 6 per a mobilitat horitzontal, de cara a cobrir les vacants existents.

David Bote, al centre, i agents de la Policia Local, durant la Junta Local de Seguretat

Els problemes d’inseguretat s’han fet palesos a Mataró en els darrers mesos, amb un increment dels delictes com ara els robatoris amb força als domicilis o a l’interior de vehicles. Els veïns de barris com Rocafonda o Cerdanyola no es cansen de denunciar aquesta situació, així com problemes derivats de l’incivisme a la via pública. L’Ajuntament reconeix que hi ha inquietud i preocupació a Mataró en aquest àmbit i per això va prometre que posaria més policies al carrer, quelcom que vol començar a complir aquest 2020.

Aquest 2020 destinarà 84.000 euros a contractar un servei de seguretat privada per a l’edifici de l’Ajuntament

De cara precisament a comptar amb més agents patrullant la ciutat, destinats tant a tasques de policia de barri com de seguretat ciutadana (ja que la dotació de Mossos d’Esquadra, de qui és competència aquest àmbit, és més baixa del que pertocaria a Mataró), l’Ajuntament treballa amb altres alternatives. Per exemple, aquest 2020 destinarà 84.000 euros a contractar un servei de seguretat privada per a l’edifici de l’Ajuntament, quelcom que fins ara realitzaven policies locals, de cara a alliberar el màxim d’agents possibles de tasques que no estiguin directament vinculades a la seguretat als carrers.  

Pressupost de contenció

L’alcalde va definir el pressupost de 2020 com uns comptes “de contenció”, tenint en compte l’augment de la despesa prevista per qüestions com ara l’increment salarial dels treballadors públics o la reducció dels ingressos provinents de l’Estat o d’impostos com el de Construccions i Obres, entre d’altres. La inversió prevista puja a 19,68 M €, que es finançarà amb nou endeutament (13,5 M €), subvencions (4,42 M €) i estalvi corrent (1,75 M €).

La partida més gran d’inversió serà per posar la ciutat al dia (6,86 M €) -1,36 M € per a actuacions a l’espai públic i 5,5 M € en equipaments-. Alguns exemples són 1,53 M € que es destinaran a enllumenat o 600.000 € per al Pla d’asfaltat. Altres inversions destacades són, per exemple, 1 M € per al Pla d’Impuls al Centre; 993.338 € per a l’anella ciclista; 672.000 € per al projecte Yes, we rent; o 416.583 € per a actuacions en el tram de l’N-II comprès entre la Riera d’Argentona i la Riera de Sant Simó, entre d’altres.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive