Un instant del debat amb l'Ateneu ple.
Un instant del debat amb l'Ateneu ple.

Diferenciar-se i oferir noves experiències, les claus del comerç del futur

Unes 200 persones omplen la sala Ateneu de la Fundació Iluro en el col·loqui de ciutat dedicat al comerç, organitzat per la revista Capgròs.

L'Ateneu de la Fundació Iluro va aplegar 200 persones en el primer col·loqui de ciutat organitzat per la revista Capgròs pel seu 35è aniversari i que es va centrar en el comerç com a tema principal. La cita va comptar amb tres ponents d'excepció com són Amadeu Barbany, comerciant i coordinador de la secció de comerç del Pla Nacional de Valors de la Generalitat; Yolanda Bassat, experta en expansió comercial de grans marques i que va ser directora d'expansió de Mango; i Piluka de Echegaray, personal shooper i experta assessora en imatge. Tots ells van debatre sobre el comerç del futur, i van trobar punts en comú.

Barbany va posar sobre la taula els valors que ha de tenir el comerç, i que passen per ser un eix vertebrador de la ciutat, un lloc d'intercanvi d'idees, una eina de difusió d'un nou model econòmic, un espai educatiu, un element per recuperar la mesura humana d'una ciutat i com a promotor i potenciador de producte de proximitat, de la creativitat de les persones i com a control del consum: "No cal comprar tant, sinó comprar bé". Un reguitzell de propostes que Barbany va resumir en "connectar i implicar-se amb la ciutat" i, sobretot, "diferenciar-se del que fan els altres".

Per la seva banda, Yolanda Bassat va explicar que el rumb de centres urbans com el de Mataró havien de passar per "especialitzar-se, per exemple en el comerç sostenible", i va posar tot un seguit de propostes sobre la taula per oferir un entorn únic "a nivell català... O europeu!", centrant-se amb un tema concret com ser "fer de Mataró la primera ciutat ecològica de Catalunya". I és que com recorda, no es pot competir amb els centres comercials "on hi ha una persona que pensa i deceideix pel conjunt, mentre que al carrer els propietaris són individuals". Va recordar que la crisi del comerç no és cosa només de Mataró, i que "a la cinquena avinguda de Nova York hi ha més de 40 locals tancats", exemplificant que fins i tot als llocs principals a nivell mundial hi ha problemes.

COL·LOQUIS DE CIUTAT 15

Qui va ser més contundent en els seus plantejaments va ser de Echegaray: "Els carrers comercials s'estan convertint en fast food, les botigues són una exposició de la marca, perquè cada cop es busca més la compra online". Per ella, és evident que la gent jove tira cap a Internet de manera poderosa i per tant, cal "adaptar-se a la situació actual; qui vulgui tornar al comerç d'abans ja es pot oblidar, mai tindrem les experiències passades de tornada i amb el comerç passa el mateix". En aquest sentit, Bassat va respondre que per això gegants com Inditex "tenen pensat tancar botigues i ampliar-ne algunes per oferir noves experiències, com fer ioga a Oysho", buscant que "l'experiència sigui el que faci anar a comprar i passejar per un centre urbà".

Especialitzar-se, diferenciar-se i oferir quelcom diferent són les claus d'un comerç que Barbany va recordar, ha "d'estar feliç quan obre, veure una oportunitat de créixer i aprendre cada cop que algú entra a la teva botiga", ja que segons ell, els comerciants no es poden oblidar que "cal ser amables, cal saber dir bon dia" a qui decideix entrar al teu establiment.

El binomi centre-Mataró Parc

Els representants de la Unió de Botiguers de Mataró, Jordi Novo, i Mataró Parc, Alfonso Millán, també van participar preguntant sobre el futur comercial mitjançant iniciatives com l'APEU o la possible ampliació del Mataró Parc. Els ponents van recalcar que s'havia d'entendre que "no són competència" i que "tenir aquests dos espais és molt bo per Mataró", i els van animar a tenir una visió conjunta del comerç de la ciutat perquè al final, en surten beneficiades totes les parts. En acabar, la cita es va amenitzar amb una copa de cava pels convidats, unes delicatessen de pastisseria Sacher i estudiants de l'Escola de Música el Carreró. El cicle de col·loquis de ciutat és possible gràcies als patrocinadors Aliança Mataró, Doctora Nogueras, Nexo Tech i Tarinas.

Mira aquesta galeria d'imatges amb tots els detalls de l'acte celebrat a l'Ateneu:

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive