La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya serà de mínims, aquest any, a Mataró. Les estrictes normes anti-Covid que prohibeixen les reunions de més de 10 persones han fet caure la tradicional ofrena floral al monòlit a Rafael de Casanova i l’únic acte oficial que es farà serà la conferència institucional, a càrrec de Paola Lo Cascio.
Aquesta doctora en Història Contemporània i llicenciada en Ciències Polítiques intervindrà en una conferència que es podrà seguir on-line i que té per títol “40 anys de recuperació de l’autogovern: passat, present i reptes de futur”. La conferència, programada per a dijous 10 de setembre a les 19.30 h es farà en un Saló de Sessions no obert al públic.
Òmnium Cultural, que tradicional i històricament era la coorganitzadora de l’acte institucional colze a colze amb l’Ajuntament de Mataró se n’ha desmarcat. El seu president al Maresme, Carles Estapé, explica que “per temes d’ordre intern i afegit a la incertesa de si es faria o no, no hem fet una proposta amb prou temps a l’Ajuntament. A darrera hora se’ns va proposar el nom de Lo Cascio i com que la nostra col·laboració era proposar un ponent, no tenia massa sentit mantenir la col·laboració”. Estapé explica que el fet ha de ser puntual: “No és cap trencament ni cap mal rotllo amb l’Ajuntament sinó que esperem poder reprendre la tasca dels actes institucionals de Sant Jordi i la Diada Nacional”.
L’elecció d’un perfil com el de Paola Lo Cascio és objecte de polèmica a les xarxes socials, amb queixes com la del portaveu de Junts per Mataró Alfons Canela, que s'ha discutit amb el d'En Comú Podem Mataró Sergi Morales.
Cal preguntar-se perquè @matarocat decideix convidar a l'acte institucional de la Diada de #11setembre a una militant política dels comuns q titlla part del moviment democràtic independentista d'aquest país de "exaltación de un líder, sobrecarga de banderas y un ritual colectivo"
— Alfons Canela (@AlfonsCanela) September 7, 2020
Qui és Paola Lo Cascio?
Més enllà de la seva presència més coneguda i polèmica com és el seu activisme a les xarxes socials molt bel·ligerant en contra de l’independentisme, Paola Lo Cascio (Roma, 1975) és llicenciada en Ciències Polítiques i doctora en Història Contemporània. Actualment és professora agregada d’Història Contemporània i vicedirectora del Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona (CEHI-UB). Les seves línies de recerca s’han concentrat fonamentalment en la història institucional i de les cultures polítiques en l’Espanya i la Catalunya contemporània i, especialment en el nacionalisme català.
És autora de diferents llibres i articles en revistes científiques. Entre els llibres que ha escrit hi ha “Nacionalisme i Autogovern. Catalunya 1980-2003” (Afers, 2008); “Economía franquista y corrupción (amb Andreu Mayayo i José Maniel Rúa, Flor del Viento, 2010); “La Guerra Civile Spagnola. Una Storia del Novecento” (Carocci, 2013). L’últim article publicat en la revista científica “Historia del presente” és: “Anatomía de unos gobiernos independentistas”.
Comentaris (1)