Deus a la seva consulta a Mataró
Deus a la seva consulta a Mataró

Judith Vives

Deus: 'Estem demostrant que la fibromiàlgia és una malaltia del cervell'

Un psicòleg mataroní participa en un estudi que demostra que la fibromiàlgia és una malaltia del cervell i no una malaltia psiquiàtrica

Fins ara, les dificultats per diagnosticar la fibromiàlgia, que està relacionada amb un dolor molt subjectiu, han fet que generalment se la consideri sovint com una malaltia de caire psiquiàtric i reumatològic. Però els estudis que realitza el grup de la Unitat de Recerca de Ressonància Magnètica del CRC-Hospital del Mar dirigit pel doctor Jesús Pujol permeten demostrar que es tracta d’una malaltia del cervell. El psicòleg mataroní Joan Deus és un dels membres d’aquest grup de recerca que, a partir de ressonàncies magnètiques, es dedica a observar els efectes que un estímul dolorós té en el cervell d’un afectat de fibromiàlgia. I els resultats han estat, de moment, sorprenents. “La resposta cerebral al dolor que tenen aquests pacients no és normal”, explica Joan Deus, afegint que d’aquest fet se’n poden extreure una sèrie d’interessants conclusions. La més important, que la fibromiàlgia "és una malaltia del cervell i no una malaltia psiquiàtrica". I a més, que l’alteració emocional del pacient "pot mediatitzar, que no determinar, la resposta cerebral anormal del dolor”. Per arribar a aquestes conclusions, l’equip ha realitzat diversos estudis, els quals han estat reconeguts amb premis de la Fundacó d’Afectats de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica i la Societat Española del Dolor, i del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. A més, el grup ha rebut una beca del ministeri per continuar amb les seves investigacions.

Amb els seus treballs, aquest grup de recerca estudia la manera d’objectivar el dolor a través de la resposta del cervell davant un estímul dolorós. Per això, “vam idear un aparella a través del qual apliquem dolor al pacient i veiem si té una resposta normal o anormal”. Aquest aparell, que s’ha anat perfeccionant en cada estudi realitzat, aplica durant uns segons una pressió en el dit i, a través de la ressonància magnètica, s’observa la reacció del cervell. Per això s’estan estudiant tant pacients fibromiàlgia com subjectes “control”, és a dir, en condicions normals. En el cas dels malalts, els estudis han permès demostrar, per una banda, que el cervell es manté activat més estona de la que dura l’estímul dolorós. Per altra banda, també s’ha observat “que en els malalts se’ls activen més àrees anatòmiques relacionades amb el dolor que en els subjectes control”. "Fins no fa gaire, en neurologia, es pensava que el dolor es localitza en únic punt del cervell. Però ara s’ha vist que això no és així i que les àrees anatòmiques relacionades amb el dolor es distribueixen en una matriu neuronal amb tres dimensions, la sensorial, l’emocional i la cognitiva", explica Deus. D’aquí s’ha arribat a la conclusió que l’alteració emocional del malalt pot fer que l’activació del cervell tingui una major durada, tot i que no es tracta d’un factor determinant. "L’estat emocional pot fer que s’intensifiqui el dolor o es faci crònic", puntualitza Deus, assegurant que no s’ha de confondre amb l’origen de la malaltia. Així, afegeix, es pot "objectivar el dolor" en una patologia on fins ara el metge s’havia de basar en la percepció subjectiva del malalt.

Neuroimatge per ajudar al diagnòstic
Gràcies a aquestes resultats, per tant, se sap que la fibromiàlgia no és una malaltia psiquiàtrica sinó que està relacionada amb la hipersensibilitat al dolor, es poden explicar millor les seves bases fisiològiques i donar directrius sobre el tractament més efectiu en cada cas. A més, aquestes conclusions també contribuiran a facilitar el diagnòstic de la malaltia. En aquest sentit, Deus explica que la ressonància magnètica es podria utilitzar com a prova complementària en el diagnòstic dels pacients per temes d'invalidesa. Tot i això, el psicòleg mataroní adverteix que encara queda molt de camí per fer i que les ressonàncies magnètiques només són “una prova complementària” que ajuda a acabar de descartar o no un diagnòstic en el qual s’han de tenir en compte d’altres factors, ja que, segons recorda, aquesta malaltia es diagnostica per exclusió. “La neuroimatge serà un recurs més del clínic per diagnosticar la fibromiàlgia”, conclou.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive