El sindicat CCOO va escollir Mataró, una ciutat amb llarga vinculació amb el moviment sindical, per celebrar la seva trobada anual, dissabte passat dia 17. Tant el secretari general del CCOO, Joan Coscubiela, com l’alcalde, Joan Antoni Baron, i el responsable de la Unió Intercomarcal Maresme-Vallès, José Cachinero, van coincidir en destacar el passat d’una ciutat que ha vist néixer destacats sindicalistes com Joan Peiró i José Luis López Bulla. Ho van fer davant les més de 300 persones aplegades al Foment, en un acte que va servir tant per reconèixer els afiliats amb 25 anys d’antiguitat i donar la benvinguda als nous afiliats.
Cachinero va celebrar que la tercera trobada anual de CCOO es faci "en una ciutat on la força obrera per recuperar les llibertats ha estat referent", abans de reivindicar una millora de la formació professional com a garantia perquè el moviment obrer i sindical "creixi més i millor". El representant de la Unió Intercomarcal Maresme-Vallès també va recordar que la seva delegació compta amb 16812 afiliats (5698 dones) i 2400 delegats. L’alcalde, per la seva banda, es va mostrar complagut que CCOO hagi triat Mataró per celebrar aquest acte i va elogiar la tasca de la Unió Intercomarcal: "heu entès una cosa que altres administracions no han entès, que el país és divers i que cal tractar els territoris amb estratègies diverses", va dir Baron, abans de fer un repàs a l’evolució i transformació econòmica que ha experimentat la ciutat arran, principalment, de la crisi del tèxtil. Coscubiela, també va destacar el passat sindical de la ciutat abans de cloure un acte que, segons va dir, "s’explica per si sol, perquè expressa amb una imatge el que som i el que volem ser com a sindicat". En aquest sentit, va destacar que els sindicalistes són "els fills de la solidaritat", va destacar la seva lluita per fer realitat "l’utopia quotidiana" i va recordar "l’anomalia històrica" que va representar el moviment sindical durant la transició: “vam ser els únics a qui ningú va poder controlar", va dir.
Les paraules de Coscubiela tenien relació amb el Carnet Solidari del sindicat que s’havia entregat pocs minuts abans als historiadors Josep Benet –que no va assistir a l’acte per motius de salut- i Carme Molinero, en reconeixement a la seva tasca de recuperació de la memòria històrica dels moviments socials. En aquest sentit, Molinero va assegurar que el premi “reconforta” i més en un moment en què “la història social no està de moda”.
A més, CCOO també va entregar un carnet solidari a Carlos Rodríguez, representant de la Central Unitaria de Trabajadores de Colòmbia (CUT), que va denunciar la persecució a la que estan sotmesos els líders sindicals al seu país. Segons Rodríguez, des de l’any 86 han mort a Colòmbia més de 2600 líders sindicals, 30 dels quals han estat assassinats aquest any. "Reclamem que es compleixi la llei", va reivindicar, després de denunciar que el govern del país "hi està d’esquena".
A banda dels carnets solidaris, durant la trobada anual de CCOO celebrada a Mataró també es va fer entrega d’una insígnia de plata al dirigent del sindicat italià CGIL, Gianni Bombaci, amb la qual CCOO va voler agrair la seva col·laboració amb els sindicalistes catalans i espanyols durant la dictadura franquista. Bombaci va destacar la contribució del sindicat espanyol majoritari a la creació d’un sindicat europeu.
Bassas, Baron, Coscubiela i Bombaci
Comentaris