L’edifici de l’Angeleta Ferrer a la plaça de Cuba no es podrà rehabilitar. Així ho indiquen els resultats preliminars de l’estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya. L’informe assenyala que les deficiències i patologies detectades a l’edifici descarten qualsevol rehabilitació possible. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ja ha preparat una proposta tècnica d’implantació de l’Angeleta Ferrer en una nova seu, a l’antiga fàbrica de Can Fàbregas del paper. La presentaran a les famílies de l’escola aquest dilluns al vespre en una reunió al centre cívic Pla d’en Boet. La proposta ja ha rebut el vist-i-plau tècnic de la Generalitat, però encara no ha garantit el finançament necessari. Tot i així, el consistori manté el termini de tres anys per veure construïda la nova escola.
La seu de plaça de Cuba es va haver de desallotjar d’urgència el més de novembre passat després que una revisió realitzada pels serveis tècnics de l'Ajuntament de Mataró va detectar aluminosi a les columnes de l’edifici, cosa que el situava en risc greu de col·lapse. Des de llavors, els alumnes de l’Angeleta Ferrer realitzen les classes a l’edifici del Torre Llauder. Els resultats definitius de l’estudi que l’Ajuntament va encarregar a l'UPC sobre les possibilitats de rehabilitació de l’edifici es coneixeran d’aquí a unes setmanes. Però l’informe preliminar “descarta completament” que es pugui rehabilitar, segons ha explicat el regidor d’Ensenyament, Pere Galbany. “Les deficiències i patologies que es van detectar en un primer moment són mínimes comparades amb les que pateix la totalitat de l’edifici”, ha afegit Galbany.
Davant d’aquest panorama,l’única alternativa viable és la construcció d’una nova escola. Molt abans de la detecció de les patologies a l’edifici de Plaça de Cuba, ja s’havia previst una nova seu per al centre a l’antiga Fàbregas del Paper, al solar ubicat entre el Camí Ral i els carrers Lepanto i Churruca. El que farà aquest dilluns l’Ajuntament és presentar una proposta tècnica d’implementació, és a dir, “visualitzar que a l’espai de què disposem hi cap una escola amb totes les característiques i requeriments tècnics que es necessiten”, segons Galbany. El projecte municipal preveu una escola per a dues línies –malgrat que l’Angeleta Ferrer només en té una, la Generalitat no construeix escoles d’una sola línia- amb capacitat per a 450 alumnes. El pressupost per convertir la nau en una escola és de 4.850.000 euros, i l’ha d’aprovar el departament d’Economia i Finances de la Generalitat. “La línia de finançament no està garantida, hi estem treballant però les dificultats són importants perquè les prioritats al país són moltes”, reconeix Galbany. Malgrat que no se sap quan arribaran aquests diners, l’Ajuntament manté que l’escola estarà construïda d’aquí a tres anys, tal i com van prometre a les famílies i la comunitat educativa de l’Angeleta Ferrer.
La presentació de la proposta de nova escola aquesta setmana no és pas casual. El proper dijous, dia 14, l’Angeleta Ferrer celebra la seva jornada de portes obertes, emmarcades en la campanya de preinscripcions escolars. Un dels principals temors de mestres i famílies de l’Angeleta Ferrer era que, sense una seu pròpia, baixés molt la demanda d’escolarització al centre. El govern municipal, amb aquest projecte, vol “fer veure que l’escola té un futur, perquè mares i pares estiguin interessats en portar-hi els seus fills”, afirma Galbany.
Interior de l'edifici afectat
Comentaris