L'Ajuntament descarta que hi hagués amiguismes, ingerències polítiques, arbitrarietat generalitzada i, per tant, corrupció en el sistema d'adjudicació de pisos protegits a PUMSA. L’informe sobre les presumptes irregularitats en l’adjudicació d'aquests habitatges, que incorpora l'expedient obert pel consistori i l'auditoria externa, conclou que procés ofereix poques garanties, és massa opac i té importants febleses administratives. Aquests fets, ja coneguts, generen una ombra de dubte sobre la bondat de casos com les cinc adjudicacions d'habitatges a treballadors de PUMSA i familiars seus del total de 296 expedients analitzats des de 2009. En aquests cinc casos, però, els receptors complien amb tots els requisits necessaris. Pel que fa a la resta d'expedients, destaca tan sols el cas del pis concedit al fill de l'exgerent, César Fernández, ja conegut abans d'obrir la investigació i que segueix un procediment penal. La presidenta de PUMSA, Montse Rodríguez, ha destacat que "només hi ha hagut una irregularitat clara" i que l'informe demostra que "no hi ha casos de corrupció", així com "l'honestedat" dels treballadors de l'empresa municipal.
El gerent de l'Ajuntament, Francesc Esteve, que ha instruït l'expedient a PUMSA, ha presentat aquest dijous les conclusions de l'informe, acompanyat de l'alcalde Joan Mora i de Montse Rodríguez. Esteve ha assegurat que el procés d'adjudicació de pisos a l'empresa municipal patia de "poca transparència i una manca de formalitats administratives". Molts dels tràmits quedaven "sense constància", però això, ha aclarit, "no vol dir que no es fessin". Més enllà del fill de Fernàndez, cas que es dirimirà als jutjats- la resta de persones que han gaudit d'un habitatge protegit de PUMSA en tenien dret ja que complien amb tots els requisits, segons detalla l'informe. El que no s'ha pogut establir és si en totes les ocasions s'ha respectat l'ordre de la llista única, degut precisament a aquestes febleses formals.
Això ha fet que no s'hagi pogut aclarir del tot un dels temes que pot generar més suspicàcia: els cinc pisos adjudicats a treballadors de PUMSA i a familiars dels mateixos. Es tracta tres empleats i dos germans de membres de la plantilla, que suposen menys del 2% del total d'expedients investigats. Totes aquestes persones van accedir a pisos que portaven molts de temps buits (entre tres i tretze mesos), però sorprèn que, en un dels casos, se li adjudiqués un dels pisos el mateix dia que es va apuntar a la llista única. Des de l'Ajuntament expliquen, però, que això també s'ha produït en adjudicacions que no eren treballadors ni familiars. "Crida l'atenció la celeritat amb què van aconseguir els pisos", ha apuntat Esteve, donant a entendre que es podia sospitar que, com a treballadors, podien tenir alguna mena d'accés privilegiat als habitatges respecte a la resta d'aspirants. Sigui com sigui, no hi ha proves que corroborin aquestes possibles irregularitats.
Moltes menys irregularitats que a l'auditoria
L'auditoria realitzada per Faura Casas, filtrada abans que fos definitiva, apuntava que la meitat d'adjudicacions analitzades patien irregularitats d'una o altra mena. L'informe definitiu rebaixa moltíssim aquestes dades. Per exemple, dels 32 contractes que teòricament no comptaven amb el visat de l'Agència d'Habitatge, requeriment indispensable per formalitzar-los, finalment només eren 2. El segon presumpte cas d'adjudicatari que va accedir a un pis sense formar part de cap llista única, tal i com passava amb el fill de l'exgerent, ha quedat en no res (sí que formava part de la llista de la Generalitat, que es tramita en paral·lel a la municipal). L'auditoria també apuntava adjudicacions a 34 persones amb cognoms vinculats a persones de l'entorn de l'Ajuntament de Mataró, però no s'ha pogut demostrar que estiguessin relacionats amb algun cas d'amiguisme. A més, s'havia posat en dubte la legalitat d'algunes prolongacions de contractes, però Esteve ha explicat que es devien a la necessitat d'evitar els desnonaments dels seus llogaters.
"Transparència necessària"
Malgrat que la investigació no ha destapat casos greus, més enllà del ja conegut del fill de l'exgerent, el govern municipal ha considerat del tot necessari realitzar-la, encara que això hagi suposat posar en el punt de mira els treballadors de PUMSA. "Aquesta transparència era necessària, tots estàvem en el punt de mira, però ara ja podem estar tranquils", ha dit Montse Rodríguez. La presidenta de PUMSA ha assegurat que el procediment d'adjudicació s'ha de canviar, tal i com ja està fent l'Ajuntament amb l'elaboració d'un nou protocol, però ha recalcat que "després de tots els dubtes generats queda tot molt més clar" i que ara s'ha de "defensar l'honestedat dels treballadors".
-
La denunciant es nega a declarar
L'extreballadora de PUMSA que va destapar el cas denunciant presumptes adjudicacions a dit s'ha negat a declarar durant la instrucció de l'expedient, malgrat que se l'ha convocada fins a tres vegades. Esteve ho ha "lamentat" i ha explicat que la seva participació hauria estat "determinant". Sí que s'ha pogut prendre declaració a l'exgerent César Fernández, a l'expresident de PUMSa, Ramon Bassas, a l'expresident de Prohabitatge, Francesc Teixidó, i a l'actual gerent, Lluís Berenguer, a més de la pròpia presidenta Montse Rodríguez, entre d'altres.
Seu de PUMSA
Comentaris