Internet ha canviat les regles del joc. El comerç ja no pot girar l’esquena als nous canals de venta que s’obren a la xarxa. El negoci ja no es limita a les transaccions que es puguin fer des del mostrador. A través de l’ordinador s’obre un gran mercat ple d’incerteses, però també de grans oportunitats. Aquesta és l'experiència de tres empreses mataronines.
Dagprints/Cuadrostock
El desembre passat, el responsable de l’empresa DAG Prints Adam Pérez va decidir obrir Cuadrostock. Es tracta de la botiga online a través de la qual comercialitza els quadres d’impressió digital que fins llavors havia venut només com a majorista diractament a botigues convencionals. “Amb la crisi, la venta al major va començar a anar enrere i llavors vam començar a treballar amb clients online”, explica Pérez. La primera experiència va consistir en l’anomenat Dropshipment, un sistema de venda on line a través del qual DAG Prints s’encarregava de servir comandes directament a clients que havien realitzat la compra a través d’una web gestionada per tercers. “Vam veure que això tenia èxit i que estava canviant el model de venda. Es venia més a través d’Internet que no pas a les botigues de barri”. Va ser llavors quan es van decidir a obrir una botiga pròpia. “Portem molts anys treballant i ja teníem l’estructura, les màquines, el taller i els drets d’autor dels quadres. La única cosa nova és la marca comercial”, explica Pérez, qui no descarta que amb el temps, DAG Prints i Cuadrostock s’acabin fusionant en una sola firma: “La venda al major desapareixerà, en canvi la venda online té molt de futur, hi ha molt de camí per recórrer”, assegura Pérez, abans de parlar de Google Adwords i altres eines de la xarxa per millorar el posicionament a Internet. “Vendre online va acompanyat de tot això, perquè si no, ja pots tenir la millor web del món que no hi entrarà ningú”, reflexiona aquest emprenedor que, motivat pel futur del seu negoci, ha decidit fins i tot apuntar-se a un curs de màrqueting online. “Estan canviant tots els canals de venda”, insisteix, ressaltant que a Internet pot obrir 365 dies les 24 hores i oferir un servei molt personalitzat on el client pugui modificar colors i tamanys dels quadres només fent un click. L’aventura de Cuadrostock acaba de començar però el seu creador ja pensa en créixer, en arribar al mercat francès i a Llatinoamèrica: “Aquest canal de venda va in crescendo, i a Internet has de pensar a nivell global”, conclou.
Farmafree
Farmafree va ser la primera parafarmàcia del Maresme i una de les primeres de Catalunya. Pere Ferrés va obrir el primer establiment l’any 95 al carrer Barcelona i cinc anys després, al 2000, es va instal•lar també al Mataró Parc. El 2007, Farmafree va entrar a internet amb una pàgina web pròpia que, com la majoria de negocis en aquell moment, servia únicament per informar als clients sobre el seu catàleg de productes. “Per tot arrey ens arribava l’imput que internet era el futur”, explica el responsable de l’empresa, Pere Ferrés. Per això, no va passar massa temps fins que, a finals del 2008, es van animar també a vendre on line. A nivell d’infraestructura, Farmafree ja disposava de tres punts de venda (la tercera botiga està a Vista Alegre) i comptava amb un magatzem on es podien centralitzar les comandes. Per això, l’expansió del negoci per la xarxa només els va suposar la inversió inicial per preparar la web i “entrar al món de google, que és bastant desconegut”. “Vam fer cursos de google i vam entrar a Google Adwords i a partir d’aquí si que hi va haver un canvi important”, explica Ferrés, que recalca la importància de conèixer les eines que ofereix internet i recórrer a professionals que assessorin en aquells camps desconeguts. A partir d’aquell moment, també, Pere Ferrés va delegar en la seva filla Maria Ferrés la gestió de l’àrea virtual del negoci. Tres anys després d’obrir la botiga online, Ferrés admet que no hi ha hagut una gran rendibilitat econòmica. “La inversió en temps i diners, i sobretot en google adwords, es menja els possibles beneficis”, explica Maria Ferrés, assenyalant però que confia en poder augmentar el volum de vendes per aconseguir els primers resultats. En aquest sentit, hi pot contribuir el fet que els joves que ja han crescut amb internet arribin a l’edat de convertir-se en consumidors actius: “abarquem un gruix de clients d’entre 25 i 45 anys, una part ja ens està entrant a la botiga i creiem que en uns anys el nostre segment de públic s’afectarà positivament”, valoren.
Auvisa
Com moltes altres botigues, la primera web que va obrir Auvisa, l’any 2000, servia únicament d’aparador online, per presentar els productes als seus clients. Però fa set anys es van decidir a crear una botiga virtual. “Principalment vam veure la necessitat d’arribar a més gent que no ens podien comprar físicament a la botiga”, explica Kike Falgueras, que fa una valoració més que positiva de l’experiència. “En els temps que corren ja no és necessari, sinó imprescindible, tenir botiga a internet. No només per vendre, si no per també donar-te a conèixer i que es vegi el catàleg de productes que ofereixes, i per suposat amb els preus més competitius que es pugui”, valora. Per això, considera que una botiga online és una bona opció per ampliar el negoci, malgrat advertir que “suposa un esforç important en temps i diners”, “Però després, si es fa bé, els beneficis poden ser grans”, afegeix, insistint en què el més positiu és “donar a conèixer el que fas, el que ofereixes a tanta gent”.
Des de Auvisa han comprovat que la botiga online “cada cop té més demanda”. “Es nota que els compradors confien més en comprar per internet. Suposo que també és perquè ja portem temps fent-ho i és fàcil que tinguin bones referències nostres”, afegeix el seu responsable. Pel que fa al perfil del client que compra per internet, a Auvisa no han detectat grans diferències amb el que ho fa a la botiga: “de vegades és el mateix”, comenta Falgueras. “El tracte i servei per internet intentem que sigui com fem a botiga, el màxim de bo possible, tot i inconvenients com la distància que ho fan diferent, però no pitjor”, explica.
Comentaris