Hi pot haver una aliança entre la política i els valors? Aquesta és la pregunta a la qual van intentar respondre els ponents de la taula rodona organitzada per la revista Valors, i que dimarts, dia 2, va pràcticament omplir la sala d’actes de Caixa Laietana. L’acte va comptar amb la participació del president del Parlament, Ernest Benach, que va compartir la taula amb el periodista Francesc-Marc Àlvaro i l’assessor en comunicació Antoni Gutiérrez Rubí.
Gutiérrez Rubí va reflexionar sobre alguns dels trets que es donen en la política que no afavoreixen la cultura de valors, des de la necessitat dels polítics de reaccionar ràpidament davant els mitjans de comunicació, fins al fet que el propi poder entra en contradicció amb determinats valors o el dèficit d’una vida interior espiritual. Però tot i això va mostrar-se optimista sobre la possibilitat de regenerar la política a través dels valors, a partir de polítics “artistes” que estiguin cultivats, i que ho facin, per exemple, a partir del discurs sobre “els nous horitzons i l’esperança”. Aquest discurs, va dir, dóna una “càrrega ètica als polítics que els fa creïbles”.
En contraposició a Gutiérrez Rubí, Francesc-Marc Àlvaro va considerar “impertinent” preguntar-se si l’aliança entre valors i política és possible. “Tota la política es fa sobre uns valors”, va dir, per després afegir que si es parla massa de valors es corre el risc de concretar-los massa i confondre’ls amb programes polítics, partits o plans de govern. El periodista, al contrari que Gutiérrez Rubí, va assegurar no creure “en l’ideal del polític príncep”, entès com un intel·lectual, sinó que l’entén com un home d’acció que ha de prendre decisions seguint les regles pròpies de la política, actuant amb “eficàcia i responsabilitat”.
Una llei per millorar la democràcia
Per la seva banda, Benach es va referir a la Llei Electoral, que considera que pot ser una eina que permeti combatre contra la desafecció política. Per això, va fer una crida a tots els partits amb representació parlamentària per tal de fer possible un acord. Benach lamenta que aquest tema, que pot ajudar “a millorar la democràcia”, no tiri endavant malgrat les reflexions que la classe política ha fet arran de l’esclat dels casos Millet i Pretòria i el descontentament general de la societat vers els polítics. Per Benach, aquesta Llei Electoral no serà una solució “miraculosa” ni “farà augmentar la participació en les pròximes eleccions”, però sí que “es generarà l'educació necessària perquè la democràcia funcioni”. El president del Parlament manté que la Llei electoral va més enllà de la manera de repartir vots i escons i que establirà com es relacionaran els polítics amb els ciutadans i com aquests els avaluaran.
-
Comentaris