L’Abril i la Berta tenen 7 i 4 anys respectivament, i des de que en tenen un que fan classes d’anglès. Els seus pares van tenir molt clar que des de menudes havien d’aprendre un idioma que cada vegada és més necessari per trobar feina i obrir-se un futur. I per això van apuntar les dues nenes a les classes de Get It, una de les acadèmies de Mataró que ofereix formació específica d’anglès per als més petits de la casa. “El meu marit treballa en una multinacional on parlen anglès i jo em vaig trobar amb dificultats a la feina per no tenir prou nivell d’anglès i no volia que els passés a les meves filles”, explica Anna Montasell, la mare de l’Abril i Berta. L’Anna està contenta dels resultats. “De seguida ho entenen tot, i encara que no es poden expressar del tot en anglès, ja saben dir algunes frases”, explica.
Partint del fet que els menuts són com esponges, i que entre els 0 i els 6 anys tenen una capacitat enorme d’aprendre i d’absorbir coneixements, les acadèmies d’anglès ofereixen cursos especialitzats amb metodologies adaptades als infants segons la seva edat. L’objectiu, que els petits s’acostin a anglès de manera natural i el puguin aprendre de la mateixa manera que el català i el castellà. Per això, tot i les diferències entre les diferents acadèmies, totes tenen en comú que ofereixen un espai d’immersió on els nens i nenes es puguin començar a familiaritzar en l’idioma.
“Nosaltres utilitzem la metodologia ‘kids & us’, que s’adapta al dia a dia. Els alumnes fan en anglès el mateix que fan a l’escola. Hi ha jocs, contes i cançons, però tot en anglès, perquè sigui un aprenentatge natural”. Així s’explica Anna Mestres, de l’Acadèmia Get It, on es fan cursos d’anglès per a nens i nenes des de un any d’edat. Per als més petits l’aprenentatge s’assimila a una aula amb jocs i activitats que permeten conèixer l’idioma i familiaritzar-se amb les estructures. “A partir dels 8 o 9 anys comencem amb la lectoescriptura, fins llavors tot es fa de manera oral”, afegeix Mestres.
És cert que la flexibilitat dels menuts a l’hora d’aprendre anglès posa les coses fàcils i que els infants són molt receptius a la nova llengua. Però no és menys veritat que fora de l’acadèmia, resulta complicat aconseguir un nivell d’immersió similar que contribueixi a l’aprenentatge de l’anglès en el mateix nivell que el català o el castellà. És per això que des de les acadèmies, es demana una gran implicació i complicitat dels pares i mares, que seran els qui des de casa puguin contribuir a que l’infant continuï practicant amb el nou idioma. “Per aprendre un idioma cal dedicar-hi hores, sinó no s’aprèn”, valora Jordi Costa de l’acadèmia Inlingua, que creu que més enllà de l’aula, els pares i mares “han de fer l’esforç de parlar en anglès amb els seus fills, llegir-los contes o posar-los alguna pel•lícula o els dibuixos en anglès”.
“Encara que no el sàpiguen parlar, els petits entenen les coses perfectament, i agafen l’idioma fins a arribar a fer servir expressions i paraules en anglès espontàniament”, assegura Anna Mestres. “A partir d’un any els nens i nenes ja poden aprendre l’anglès com si fos un idioma propi, però per això cal parlar-los de manera natural”, afegeix Jordi Costa d’Inlingua. Els dos mestres coincideixen en la importància de parlar semble en anglès i fer-ho com es fa amb el català, de forma natural.
A l’acadèmia Global English, a diferència d’altres, consideren que una bona edat per començar a aprendre anglès és a partir dels 3 anys. “Abans dels 3 anys la ment de l’infant s'adapta al llenguatge de la consciència metalingüística. A partir dels 3 anys el nen o nena és plenament conscient de la seva llengua que a aprés amb els sons i és més fàcil per imitar les altres llengües, facilitant el procés d'aprenentatge”, explica Ian R. Varian, director de Global English. Aquesta acadèmia ofereix un mètode d'ensenyament “motivador”, que a través de jocs, cançons i activitats diverses que es basen en l’ús de les noves tecnologies tenen “l'objectiu de fomentar l'interés dels més menuts”, explica Varian. Per als professors, “el més important és que els nens a part d'aprendre, gaudeixin durant el procés d'aprenentatge”. En aquest cas, també es considera essencial que els pares i mares s'involucrin en el procés d'aprenentatge, per fomentar la motivació i reforçar al menut.
Comentaris