El lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022 es va fer dilluns al Teatre Monumental de Mataró i va servir per reivindicar Catalunya com a terra d’acollida, diversa, plurilingüe i mestissa, després del debat suscitat per l’atorgament del guardó a personalitats com el grup Estopa. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afirma que només hi pot veure la polèmica qui no entengui com és “la Catalunya d’avui i de demà”. El president aplaudeix que el país consolidi “tot allò que cohesiona i que reflexa la pluralitat i diversitat” del país.
Durant el lliurament dels guardons, els germans Muñoz, van reivindicar aquesta Catalunya plural, que és “exemple a tot el món” i van defensar una sanitat i una educació públiques “que s’ocupi de tothom” independentment del nivell de renda. En aquest sentit, els Estopa han volgut “compartir l’honor” del premi amb sanitaris i professors. “Han estat al peu del canó”, van recordar. Sobre l’educació, els de Cornellà han advertit que hi ha una minoria que vol una societat “ignorant” i ha reivindicat els professionals del sector perquè ningú quedi enrere i es puguin desenvolupar “capacitats i talents”.
També una altra de les guardonades, l’activista social Fàtima Ahmed, ha posat en valor l’estima de Catalunya per la seva propia diversitat i la “lluita incansable” del teixit social per transformar barris i ciutats amb l’objectiu d’erradicar “discriminacions”. Ahmed ha agraït el reconeixement de la paritat i la diversitat territorial en els guardons d’aquest 2022 i reclama per al futur el reconeixement de les “diversitats en majúscules”.
Laia Palau, Hipra o l’Elèctrica Dharma
A més dels Estopa o Fàtima Ahmed, el lliurament de les Creus de Sant Jordi 2022 ha reconegut la tasca d’una vintena de personalitat i una desena d’entitats, entre els que destaquen noms com l'actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l'esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma o la Fundació Gran Teatre del Liceu.
Entre les personalitats distingides també hi ha la professora de llengua catalana Maria Carme Cardó; l'artista Mari Chordà; el productor discogràfic i impulsor de Picap Joan Carles Doval; la professora i intèrpret Rosa Maria Duran; l'escriptor Josep Espunyes; la física María del Carmen Llasat; el pintor muralista Josep Minguell; la professora, política i activista Maria Olivares; el pagès Lluís Parés; l'enginyer Jordi Puig; el sociolingüista Miquel Strubell; el fotògraf japonès afincat a Catalunya Hisao Suzuki; el físic Lluís Torner; l'economista Carme Trilla; la pastora Marina Vilalta; i l'artista plàstic Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja.
Quant a les entitats, l'Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova pel 50è aniversari, l'Associació El Círcol de Reus; l'Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; l'Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; el Teatre Joventut de la Faràndula pels 75 anys d’història; i l'Orfeó Vigatà amb motiu dels 120 anys de trajectòria.
Comentaris (16)